Shutterstock

Zin en onzin over vrouwelijke ejaculatie

INTIEME ZONE: Over weinig verschijnselen doen meer mythen de ronde dan over vrouwelijke ejaculatie. Is het urine? Kunnen alleen pornosterren ejaculeren? De wetenschap weet het antwoord.

1. Het bestaat alleen in erotische films

NIET WAAR Miljoenen vrouwen wereldwijd ejaculeren weleens tijdens de seks. Hoeveel van de 3,5 miljard vrouwen op de wereld tijdens het orgasme een vloeistof naar buiten spuiten, is niet bekend.

Uit een systematisch onderzoek van wetenschappelijke publicaties tot aan 2013 blijkt echter dat vrouwen in 10 tot 54 procent van de gevallen ejaculeren tijdens de seks.

Samuel Salama, een vooraanstaande Franse onderzoeker op dit gebied, denkt overigens dat alle vrouwen in principe kunnen ejaculeren, 'als hun partner weet wat hij of zij doet'.

Ook de hoeveelheid vocht wisselt. Maar het gemiddelde van 320 vrouwen bedraagt een kleine 6 centiliter, zo blijkt uit een onderzoek dat in 2013 is gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of Sexual Medicine.

2. Het is gewoon urine

WAAR EN NIET WAAR Het hangt ervan af aan wie je het vraagt.

Samuel Salama van het Franse privéziekenhuis Parly II in Le Chesnay analyseerde in verband met zijn onderzoek het ejaculatievocht van zeven vrouwen.

Bij twee van deze vrouwen was het identiek aan de urine. Bij de vijf anderen werd een prostaatspecifiek antigeen (PSA) aangetroffen, vermengd met urine. In alle gevallen kwam het grootste deel van het vocht echter uit de blaas.

Bij een Deens onderzoek van het ejaculatievocht van één vrouw bleek het echter voor slechts 50 procent uit urine te bestaan.

3. Ejaculatie treedt alleen op bij stimulatie van de G-spot

NIET WAAR Dat wil niet zeggen dat ejaculatie niet kan voorkomen als je al even raadselachtige G-spot wordt gestimuleerd.

Maar ejaculatie komt zowel voor bij een vaginaal orgasme (zoals een G-spotorgasme) en stimulatie van de clitoris.

De reden dat ejaculatie en de G-spot met elkaar worden verbonden, is waarschijnlijk dat beide verschijnselen tot een paar jaar geleden nauwelijks wetenschappelijk waren onderzocht.

Zelfs in de tijd van Aristoteles werd gesuggereerd dat ook vrouwen kunnen ejaculeren.

Zelfs in de tijd van Aristoteles werd gesuggereerd dat ook vrouwen kunnen ejaculeren. Later is dat idee in de vergetelheid geraakt.

© Shutterstock

4. Vrouwelijke ejaculaties zijn nieuw

NIET WAAR Hoewel je leraar tijdens de lessen in groep 8 over het wonder van het leven waarschijnlijk niet over ejaculaties sprak, bestaan ze wel degelijk en zijn de vrouwelijke anatomie en het genot dat vrouwen kunnen ervaren de afgelopen duizenden jaren niet noemenswaardig veranderd.

De vroegste beschrijvingen van vrouwelijke ejaculatie gaan helemaal terug tot de Griekse wijsgeer Artistoteles, die zo’n 300 jaar voor het begin van de jaartelling leefde.

In Europa werd het verschijnsel pas voor het eerst beschreven in de 15e eeuw, toen de Hollandse arts Levinus Lemnius er in omfloerste bewoordingen over vertelde. Hij dacht echter ten onrechte dat het een soort vrouwelijk sperma was.

5. Ejaculatie heeft geen functie

WAAR EN NIET WAAR Er lopen natuurlijk talloze mensen rond die zonder vrouwelijke ejaculatie zijn verwekt. Maar volgens Samual Salama staat het buiten kijf dat bij een ejaculatie de vagina gespoeld wordt, waardoor de zaadcellen makkelijker bij de eicel kunnen komen.

Bovendien heeft het ejaculatievocht een lagere pH-waarde dan er normaal in de vagina heerst, waardoor deze een minder vijandige omgeving wordt voor de basische spermacellen.