Female ejaculation2

Zin en onzin over vrouwelijke ejaculatie

Er wordt van alles geroepen over de vrouwelijke ejaculatie. Hoeveel weet jij ervan? Test je kennis.

23 juni 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

1. Het bestaat alleen in erotische films

NIET WAAR Miljoenen vrouwen wereldwijd ejaculeren weleens tijdens de seks. Hoeveel van de 3,5 miljard vrouwen op de wereld tijdens het orgasme een vloeistof naar buiten spuiten, is niet bekend.

Drie verschillende Amerikaanse enquêtes komen er echter op uit dat 6 tot 13 procent van alle vrouwen weleens een ejaculatie heeft.

Samuel Salama, een vooraanstaande Franse onderzoeker op dit gebied, denkt overigens dat alle vrouwen in principe kunnen ejaculeren, 'als hun partner weet wat hij of zij doet'.

De hoeveelheid vloeistof die wordt afgescheiden, varieert sterk. Bij sommigen is het een borrelglaasje vol, terwijl anderen er een gemiddeld waterglas mee kunnen vullen.

2. Het is gewoon plas

WAAR EN NIET WAAR Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Vast staat dat een groot deel van de vrouwelijke ejaculatievloeistof uit urine bestaat, maar het vocht is nooit afdoende onderzocht bij een groot aantal vrouwen.

Samuel Salama van het Franse privéziekenhuis Parly II in Le Chesnay analyseerde in verband met zijn onderzoek het ejaculatievocht van zeven vrouwen.

Bij twee vrouwen was het identiek aan hun urine, bij de andere vrouwen was het een combinatie van vaginale afscheiding, prostaatspecifiek antigeen en urine.

Het aandeel van elk bestanddeel verschilde per persoon, maar in alle gevallen was het grootste gedeelte afkomstig uit de blaas.

Uit een Deens onderzoek van de ejaculatievloeistof van één vrouw bleek dat slechts 50 procent urine was.

3. Ejaculatie treedt alleen op bij stimulatie van de G-spot

NIET WAAR Dat wil niet zeggen dat ejaculatie niet kan voorkomen als je al even raadselachtige G-spot wordt gestimuleerd.

Een spuitend orgasme komt echter zowel bij vaginale orgasmen (waaronder via de G-spot) als bij clitorale orgasmen voor.

De reden dat ejaculatie en de G-spot met elkaar worden verbonden, is waarschijnlijk dat beide verschijnselen tot een paar jaar geleden nauwelijks wetenschappelijk waren onderzocht.

4. Vrouwelijke ejaculaties zijn nieuw

NIET WAAR Hoewel je leraar tijdens de lessen in groep 8 over het wonder van het leven waarschijnlijk niet over ejaculaties sprak, bestaan ze wel degelijk en zijn de vrouwelijke anatomie en het genot dat vrouwen kunnen ervaren de afgelopen duizenden jaren niet noemenswaardig veranderd.

De vroegste beschrijvingen van vrouwelijke ejaculaties zijn ongeveer 2000 jaar oud.

In Europa werd het verschijnsel pas voor het eerst beschreven in de 15e eeuw, toen de Hollandse arts Levinus Lemnius er in omfloerste bewoordingen over vertelde. Hij dacht echter ten onrechte dat het een soort vrouwelijk sperma was.

5. Ejaculatie heeft geen functie

WAAR EN NIET WAAR Het wemelt natuurlijk van de kinderen die zonder ejaculatie zijn ontstaan, maar volgens Samuel Salama is het voor zaadcellen op weg naar de eicel gunstig als de vagina stevig wordt gespoeld met ejaculatievloeistof.

Enerzijds maakt het vocht hun reis makkelijker, anderzijds is de ejaculatievloeistof veel minder zuur dan het gangbare milieu in de vagina. En daar profiteren de basische zaadcellen van.

6. Het is hartstikke onhygiënisch

NIET WAAR Dat klopt niet. Verse urine bevat vrijwel geen bacteriën.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: