Seksuelle partnere

Jonge vrouwen hebben meer seks

Mannen hebben over het algemeen gedurende hun leven meer sekspartners dan vrouwen. Dat komt misschien doordat het tot voor kort niet werd geaccepteerd dat vrouwen op seksueel gebied het initiatief namen. Maar nu nemen jonge vrouwen revanche.

1 april 2015 door Gorm Palmgren

De meeste mensen hebben gedurende hun leven minder sekspartners dan je misschien zou denken. De helft van alle mannen is met slechts zes verschillende vrouwen naar bed geweest, voor de helft van de vrouwen ligt dat cijfer op vier.

Mannen hebben twee keer zo veel sekspartners

De andere helft is een stuk minder terughoudend, want een op de drie mannen en een op de vijf vrouwen heeft minimaal 10 sekspartners gehad. Daardoor ligt het gemiddelde aantal partners in de statistiek vrij hoog, op 14 voor mannen en 7 voor vrouwen. Maar dat komt dus doordat de personen die vaak een nieuwe verhouding beginnen, zwaar meewegen.

Jonge vrouwen zijn losser

Vrouwen in de leeftijd van 25-34 jaar hebben de meeste verhoudingen. 30 procent van hen heeft met minimaal 10 verschillende mannen seks gehad. Bij de mannen heeft juist de categorie 45-54 jaar de meeste bedpartners: 43 procent van hen heeft met ten minste 10 partners de lakens gedeeld.

Dat kan betekenen dat de seksuele emancipatie, waardoor seks met meer verschillende partners acceptabeler is geworden, later heeft plaatsgevonden bij vrouwen en pas nu doorzet, terwijl mannen zich al langer vrij voelen om een promiscue levensstijl te hebben.

Met hoeveel mensen heb JIJ seks gehad?

En wanneer was je seksuele debuut? Doe de sekstest van Wetenschap in Beeld en vergelijk jouw seksleven met dat van anderen.

Bron

Het artikel is gebaseerd op het Britse onderzoek Changes in sexual attitudes and lifestyles in Britain through the life course and over time in The Lancet (2013) Vol. 382, No. 9907

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: