Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rondleiding: De wetenschap kijkt mee tussen de lakens

Een hypnotiserend ritme laat je hersenen exploderen, en geeft je het gevoel dat je buiten je lichaam treedt in een roes van geluk. Wij gidsen je door het minnespel en laten zien dat seks, als je het goed doet, veel meer is dan alleen genot.

Shutterstock

Voor de daad

Goede genen winden je op

Welkom bij het eerste deel van de route: je zintuigen. Als je een bedpartner kiest, ben je je er niet van bewust waar je die keuze op baseert. Je weet niet waarom je het gezicht, de stem of de geur van je partner sexy vindt – maar daar kan de wetenschap bij helpen.

guidet tur
© Shutterstock

Je zintuigen sturen allerlei informatie naar bepaalde zintuigcentra in de hersenen, die deze ontcijferen en berichten doorsturen naar onder andere het belonings- en humeurcentrum.

De zintuigen en de hersenen werken samen om je lust op te wekken, maar ze zijn kieskeurig. Dat komt door miljoenen jaren van evolutie.

Ten eerste zijn je zintuigen afgestemd op de hormonen van anderen, waardoor je je aangetrokken voelt tot degene met wie je op dat moment de beste kans hebt op kinderen.

Ten tweede dringen je zintuigen door in het DNA van potentiële partners, zodat je degene kunt kiezen die je kinderen optimale genen biedt. In dit opzicht staan je hersenen in dubio.

Aan de ene kant houden ze van genen die anders zijn, aan de andere kant neigen ze – voor de veiligheid – naar dat wat ze het beste kennen.

1e stop: Het oor

Cyclus maakt de stem sexy

In de loop van de menstruatiecyclus verandert de stem van een vrouw. Je oren horen die verandering niet alleen, maar zorgen er ook voor dat je haar stem extra opwindend vindt wanneer ze het vruchtbaarst is.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de reactie van mannen en vrouwen op vrouwenstemmen die op verschillende momenten in de cyclus waren opgenomen.

Rond de eisprong is de stem van een vrouw het meest aantrekkelijk.

© Shutterstock

Enquêtes wezen uit dat de proefpersonen de vruchtbare stemmen het aantrekkelijkst vonden.

Metingen van de hartslag en zweetklieren van de proefpersonen leidden tot dezelfde conclusie. Mannen worden dus onbewust aangetrokken door vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten.

Dit kun je doen: Als je een man bent, luister dan goed. En ben je een vrouw, gebruik dan je stem – tenzij je geen kinderen wilt.

2e stop: Het oog

Je partner lijkt op je ouders

Amerikaanse onderzoekers lieten aan een aantal proefpersonen twee soorten foto’s zien: van onbekende mensen en van mensen van wie het gezicht was gefuseerd met foto’s van de proefpersoon zelf of van zijn of haar ouders.

De proefpersonen vonden de gefuseerde foto’s seksueel het meest aantrekkelijk.

Het omgekeerde was echter het geval als de proefpersonen van tevoren wisten hoe de foto’s waren bewerkt.

Volgens sommige onderzoekers zijn de indrukken die je als kind ervaart bepalend voor welke seksuele partner je later kiest.

© Shutterstock

De onderzoekers denken dat de mechanismen die ervoor zorgen dat we ons in onze jeugd hechten aan onze ouders, ook bijdragen aan onze seksuele voorkeuren.

Tegelijk voelen we een cultureel bepaalde walging bij de gedachte aan seks met een familielid. Die walging helpt om inteelt te voorkomen.

Dit kun je doen: Denk nog een keer goed na als je partner je doet denken aan je eigen oude familiefoto’s.

3e stop: De neus

Vreemde genen geuren

Vissen, vogels en zoogdieren gaan bij het zoeken van een ideale partner af op de geur, en jij bent geen uitzondering op die regel. Je neus kan waarnemen welk type HLA-1-eiwitten iemands cellen bevatten.

HLA-1-eiwitten bevinden zich overal in het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de cellen tegen virussen.

Er zijn een A-, B- en C-variant, en je reukzintuig zorgt ervoor dat je valt op mensen met andere varianten dan jijzelf hebt. Je vindt ze lekkerder ruiken, seks met hen is bevredigender en je hebt meer zin om kinderen met ze te krijgen.

Je neus leidt je naar je perfecte partner

Niets ruikt sexyer dan een vreemd HLA-1-eiwit, en jouw zwak voor de geur is gunstig voor je kinderen.

Het evolutionaire doel van een voorkeur voor vreemde HLA-1-eiwitten is dat je kinderen op die manier een mix van verschillende HLA-1-varianten krijgen.

Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat ze beter toegerust zijn tegen de uitbraak van virussen.

Dit kun je doen: Gebruik je neus als je goede seks en/of kinderen wilt.

Tijdens de daad

Je hersenen exploderen

We zijn bij de hersenen – precies op tijd voor de hoofdattractie: seks.

guidet tur
© Shutterstock

Tijdens de daad wordt je lijf overweldigd door een wirwar aan elektrische signalen en hormonen en wordt er allerlei lichaamsvocht uitgescheiden. Je hersenen krijgen indrukken van het hele lichaam, maar de focus ligt op de geslachtsorganen.

Zowel de mannelijke eikel als de vrouwelijke clitoris bevat duizenden zenuwuiteinden, die de hersenen van elke aanraking op de hoogte stellen. Deze gebieden zijn belangrijk voor het orgasme, maar ze zijn niet de enige.

Stimulatie van de anus kan tot een orgasme leiden, er zijn mensen die een orgasme kunnen bereiken door aan seks te denken en volgens sommige onderzoekers heeft de vagina een g-spot via welke vrouwen kunnen klaarkomen – al kan het ook zijn dat vaginale orgasmen het resultaat zijn van indirecte stimulatie van de clitoris.

Hoe het lichaam en de hersenen precies gestimuleerd worden, is ook van groot belang. Ritme lijkt het geheim te zijn. Dit synchroniseert zenuwprikkels uit het hele lijf en brengt de hersenen in een soort trance, die de rest van de wereld buitensluit.

Uiteindelijk bereiken de signalen een grens en exploderen je hersenen in genot.

Een nieuw standje is een van de effectiefste manieren om een orgasme te bereiken, zowel bij mannen als vrouwen.

© Shutterstock

3 tips van onderzoekers: Je hele lijf is betrokken bij het orgasme

Heb jij of heeft je partner moeite met klaarkomen? Betrek dan je ogen, oren en stembanden bij de seks – en natuurlijk je vingers en je mond. Dit zijn 3 tips van wetenschappers om een orgasme te bereiken.

  • Voorspel bereidt de hersenen voor

    Om een orgasme te bereiken, moeten de hersenen eerst ontvankelijk zijn. Daarvoor is stimulatie van diverse zintuigen nodig. Muziek en kaarslicht verhogen volgens een groot onderzoek de kans op een orgasme bij vrouwen, en een simpel ‘Ik hou van je’ helpt bij beide seksen.

  • Variatie werkt bijna altijd

    Een grote enquête bracht aan het licht dat slechts 50 procent van de vrouwen een orgasme bereikte als de seks uitsluitend uit penetratie van de vagina bestond. Dat was 73 procent als ze daarnaast met de vingers werden gestimuleerd en wel 86 procent als er ook nog orale seks bij kwam kijken.

  • Eerlijkheid leidt tot goede seks

    Je hersenen hebben hun eigen route naar genot en een orgasme, en die ken jij alleen zelf. Onderzoek toont aan dat je de kans op een orgasme aanzienlijk verhoogt als je je partner precies vertelt wat je fijn vindt in bed. Complimenten en opbouwende kritiek tijdens de seks helpen ook.

4e stop: Hersenen

Orgasme maakt je gelukkig

De activiteit in de hersenen stijgt tijdens de seks langzaam en bereikt haar hoogtepunt bij het orgasme. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij vrouwen een orgasme kregen in een fMRI-scanner.

Tegelijk worden er allerlei hormonen afgegeven in je bloed, waaronder oxytocine, dat een belangrijke rol speelt voor het ervaren van liefde, en opioïden, die eenzelfde effect hebben als bijvoorbeeld cocaïne en heroïne.

Het resultaat is dat er een geluksgevoel door je hersenen en lijf gaat. Wetenschappers hebben nog niet duidelijk in beeld hoe een orgasme ontstaat, maar ritme speelt waarschijnlijk een belangrijke rol.

Hersenen verhogen de empathie

Het hersengebied insula zit diep in de hersenschors, en de activiteit in dit gebied neemt in de aanloop naar het orgasme gestaag toe, om daarna weer te dalen. Het gebied speelt een grote rol voor het zelfbewustzijn, maar ook voor het begrijpen van de gevoelens van anderen.

Claus Lunau & Shutterstock

Je lichaam voelt geen pijn

De raphekernen in de hersenstam bevatten de grootste verzameling serotoninezenuwen van de hersenen. Deze zenuwen zijn onder andere betrokken bij het remmen van pijnprikkels. De activiteit wordt tijdens het orgasme verhoogd, met als gevolg dat je pijngrens stijgt met meer dan 100 procent.

Claus Lunau & Shutterstock

Geluksroes gaat door je zenuwen

De area tegmentalis ventralis in de middenhersenen bestaat primair uit dopaminezenuwen, die doorlopen naar andere hersendelen. Deze zenuwen zijn sterk betrokken bij beloning (en verslaving) en de activiteit ervan stijgt rond het orgasme aanzienlijk. Zo zorgen ze voor een blij gevoel.

Claus Lunau & Shutterstock

Je treedt als het ware uit je lichaam

De activiteit in de gyrus angularis in de pariëtale kwab bereikt zijn hoogtepunt tijdens het orgasme. Het is gebleken dat dit gebied centraal staat voor de ervaring om buiten het lichaam te treden, maar het is ook actief wanneer je bijvoorbeeld je focus op de wereld om je heen kwijtraakt

Claus Lunau & Shutterstock

Ritmische indrukken van al onze zintuigen creëren mogelijk een soort trance, die uitmondt in een orgasme.

Sommige onderzoekers denken zelfs dat ons vermogen om ritmisch te bewegen miljoenen jaren in stand is gebleven via seksuele selectie.

Dat wil zeggen dat we het liefst kinderen kregen met partners met een goed ritmegevoel – wellicht doordat het vermogen om ritmische bewegingen te maken een teken is van een goede gezondheid en conditie.

Dit kun je doen: Kom in een goed ritme.

Na de daad

Seks redt je leven

Het orgasme is voorbij en we zijn nu bij de laatste stop van de rondleiding aanbeland. Hier bekijken we hoe het effect van seks nog lange tijd na-ijlt in je lichaam.

guidet tur
© Shutterstock

De eerste minuten word je nog beïnvloed door de hormonen die tijdens de daad vrijkomen.

Je bent high van de oxytocine, waardoor je een hechte, liefdevolle band voelt met de persoon naast je. De opioïden in je bloed dwingen je lijf om rustig aan te doen, waardoor je je moe voelt.

Om die redenen is het een goed idee om nog een tijdje gezellig samen in bed te blijven. Dat verhoogt ook de tevredenheid over het seksleven in de relatie in het algemeen.

Het oxytocine- en opioïdeniveau dalen al snel, maar er zijn ook blijvende effecten van seks. Bij vrouwen leidt regelmatige seks tot een stijging in de hoeveelheid oestrogeen – een hormoon dat onder andere het afweersysteem beïnvloedt.

Verder blijkt uit onderzoek dat seks een preventieve werking heeft op allerlei ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker.

5e STOP: Afweersysteem

Afweercellen zijn klaar voor baby

Seks verandert het afweersysteem van vrouwen, maar hoe dat precies werkt, weten we nog niet.

Waarschijnlijk speelt het hormoon oestrogeen een grote rol, maar ook bacteriën van de partner, de lichamelijke effecten van seks en signaalstoffen in de hersenen kunnen erbij betrokken zijn.

Een Amerikaans experiment wees uit dat door regelmatige seks de hoeveelheid van twee antistoffen in het lichaam verschuift.

Antistoffen zijn eiwitten die door afweercellen worden vrijgegeven in de strijd tegen bacteriën en virussen.

Ze herkennen het oppervlak van indringers, binden zich eraan en helpen het afweersysteem de bedreiging te elimineren.

Vooral rond de eisprong had seks invloed op de hoeveelheid antistoffen, en de onderzoekers denken dat de verschuiving de kans op een zwangerschap vergroot.

Ze zorgt ervoor dat zaadcellen veilig de eileider bereiken en dat het embryo beter beschermd is tegen infecties.

Seks verandert het afweersysteem van vrouwen

De koppeling tussen seks en zwangerschap gaat om meer dan alleen ei- en zaadcellen. Lang voor de bevruchting bereidt seks het afweersysteem al voor op een zwangerschap.

Dit kun je doen: Doe regelmatig aan seks als je je baarmoeder wilt voorbereiden op de zwangerschap.

6e stop: Prostaat

Ejaculatie beschermt tegen kanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 50. Maar er is een eenvoudig preventief middel.

Een groot Amerikaans onderzoek bracht aan het licht dat mannen die meer dan 21 zaadlozingen per maand hebben, een circa 20 procent lager risico op prostaatkanker hebben dan mannen met slechts vier à zeven zaadlozingen per maand.

De prostaat bevindt zich vlak onder de urineblaas van de man. Symptomen van prostaatkanker zijn o.a. bloed in de urine en het sperma, blaasontsteking en moeite met het krijgen van een erectie .

© Shutterstock

De prostaat vormt prostaatvloeistof, en de onderzoekers denken dat zich mogelijk kankerverwekkende stoffen ophopen in de prostaat als de vloeistof niet regelmatig wordt ververst.

Dit kun je doen: Zorg voor minstens vijf ejaculaties per week.

7e stop: Hart

Goede seks voorkomt hartkwalen

Seks is goed voor het hart van vrouwen. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen het seksleven en het risico op hart- en vaatziekten bij ouderen.

Vrouwen in een relatie met een extreem goed seksleven hadden een relatief laag risico op de ziekten.

Bekende hart- en vaatziekten zijn hersenbloeding, hartaanval en hartfalen.

© Shutterstock

Het gunstige effect kan onder andere komen doordat goede seks leidt tot minder stresshormoon in het bloed en tot een betere mentale gezondheid in het algemeen.

Het bleek echter ook dat oudere mannen beter wat terughoudender kunnen zijn met seksuele activiteiten.

Dit kun je doen: Heb goede seks in plaats van vaak seks.

Lees ook:

Twee mensen hebben seks onder de dekens
Seks

INTIEME ZONE: Denken mannen elke 7 seconden aan seks?

1 minuut
Seks geluk
Seks

2 keer per week seks maakt je ongelukkig

0 minuten
Seksuelle partnere
Seks

Jonge vrouwen hebben meer seks

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg