Shutterstock

10 harde feiten over erecties

Hij slaapt nooit, hij is dol op drop en een beet van de ‘juiste’ spin maakt hem dagenlang keihard. Dit zijn 10 feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over de stijve penis.

1. Er zijn verschillende soorten erecties

© Photo by Tamara Budai on Unsplash

Wetenschappers maken onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige erecties.

Een vrijwillige erectie is een reactie op seksuele prikkels. Dit kunnen bijvoorbeeld geluiden, beelden, fantasieën of aanrakingen zijn.

Een onvrijwillige erectie ontstaat spontaan, zonder seksuele aanleiding. Nachtelijke erecties bijvoorbeeld treden op tijdens de REM-slaap.

2. Ongeboren baby’s hebben al erecties

Op echo’s zijn bij foetussen van 16 weken al erecties waargenomen.

3. De dood houdt ze niet tegen

Als een man in rechtopstaande positie sterft, stroomt al het bloed naar zijn benen. Een deel daarvan komt in de penis terecht, en daardoor kunnen mannen die bijvoorbeeld zijn geëxecuteerd door ophanging, na hun dood nog een erectie krijgen.

4. Ze hebben de vorm van een boemerang

De penis bevindt zich niet in zijn geheel buiten het lichaam. Het deel in de buik is krom, waardoor het mannelijk geslachtsorgaan de vorm van een boemerang heeft.

Dat kun je zien als een man en een vrouw seks hebben in een MRI-scanner.

5. De penis mist een bot

De mens is een van de zeer weinige zoogdieren zonder een bot in de penis. Onze voorvaderen konden echter bogen op een penisbotje – en op stekeltjes op de penis.

Dat betekent echter niet dat de penis niet kan breken. Dat gebeurt als het vlies scheurt dat om het zwellichaam zit.

6. Spin veroorzaakt dagenlange erectie

De bananenspin (Phoneutria) is een van de giftigste spinnen ter wereld. Het zenuwgif is dodelijk voor de mens, maar kan in lichtere gevallen bij mannen zorgen voor een dagenlange, pijnlijke erectie.

7. Hij slaapt nooit

Een gezonde man krijgt in de loop van een nacht goed slapen drie tot vijf keer een erectie, blijkt uit onderzoek. Elke erectie duurt 25 à 30 minuten. De laatste in de reeks is de erectie waar veel mannen elke ochtend mee wakker worden.

Het is nog onduidelijk waardoor de penis zich ’s nachts meerdere keren opricht. Het gebeurt volgens onderzoekers echter het vaakst tijdens de remslaap, wanneer de dromen het duidelijkst zijn, en het meest bij jongere mannen, bij wie de hormonale schommelingen het grootst zijn.

8. Juiste voeding maakt erectie sterker

Volgens een onderzoek van het Institute for the Study of Urological Diseases kan voeding invloed hebben op de stijfheid van een erectie.

De mediterrane keuken zou de erectie harder maken.

9. Je meet hem van boven af

© Photo by Charles Deluvio ???? on Unsplash

De gemiddelde penis meet 13,2 centimeter in erecte toestand. De officiële penislengte wordt gemeten als de penis opgericht is.

Leg het meetlint vanaf de buik langs de penis naar de plasopening.

10. Donuts en drop lokken hem tevoorschijn

De Smell and Taste Treatment and Research Foundation uit Chicago ontdekte in 1995 dat de geur van donuts vermengd met die van drop de bloedtoevoer naar de penis met 31,5 procent verhoogt.

Daarmee kan de geur een erectie op gang helpen.