Penis ochtend

10 dingen die je niet wist over de penis

Wat is de perfecte grootte, waarom moet hij eigenlijk een naam hebben, hoe voorkom je dat hij krimpt en hoeveel bacteriën zitten er eigenlijk precies op je jongeheer? 10 feiten over de penis waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.

25 februari 2016 door Jakob Priess

Alle mannen hebben er een, de meesten zorgen er beter voor dan voor de rest van hun lichaam en velen vragen zich af of hij wel groot genoeg is, maar er zijn er echt niet veel die ermee denken.

Penis, jongeheer, pielemuis, tampeloeres.

Dat is slechts een greep uit alle namen, en hier zijn 10 feiten over de beste vriend van de man die je waarschijnlijk niet kende.

1. De langste penis ter wereld

Jonah Falcon

Jonah Falcon uit New York is de trotse bezitter van de langste officieel gemeten penis ter wereld: 34,3 centimeter in stijve toestand.

De 45-jarige Jonah heeft talloze aanbiedingen van de porno-industrie afgewezen, en probeert een carrière als serieuze Hollywoodacteur van de grond te krijgen. Tot nu toe met beperkt succes.

2. De allerlangste penis ter wereld

De blauwe vinvis is misschien weinig verrassend het grootst geschapen wezen op aarde. Die van Jonah Falcon steekt er maar schril bij af.

De penis van een blauwe vinvis kan vier meter lang worden en levert zo'n 20 liter sperma per keer af.

3. Ik doop u Hercules

Uit een enquête uit 2015 van de Britse herenmodeketen Jacamo bleek dat 73% van alle mannen hun penis een naam hebben gegeven.

En nog veel verrassender: in ruim de helft van de gevallen (59%) heeft de huidige (of vroegere, ja meisjes, het is niet anders ...) partner van de man hem een naam gegeven. Overigens werd de naam Hercules verslagen door Troy in de enquête.

Een heleboel bekende mannen hebben de naam van hun trouwe makker min of meer vrijwillig bekendgemaakt.

Hugh Jackman

Zanger en rokkenjager Tom Jones schrijft in zijn autobiografie dat die van hem Wendell heet, die van Hugh 'Wolverine' Jackman draagt de naam Old James Roger, en Victoria Beckham zei in een tv-interview uit 2001 dat ze de penis van haar man David Beckham Goldenballs had genoemd.

4. Een actieve penis is een blije penis

Zonder regelmatige erecties kan de penis 1 à 2 centimeter krimpen. Dat komt doordat het spierweefsel van de penis zijn elasticiteit verliest als het niet regelmatig 'opgerekt' wordt. Blijvend.

Tobias Kohler, hoogleraar urologie aan de Southern Illinois University, stelt mannen die even droog staan echter gerust.

Als een man geen aandoeningen heeft die een erectie onmogelijk maken, zorgt het lichaam zelf voor het oprekken van de penis tijdens de REM-slaap.

5. Roken kost 1 centimeter

Cigaret impotens

Bij de erectie gaat het om bloed en bloedtoevoer. Bij rokers verkalken de aderen sneller, waardoor de bloedtoevoer afneemt wanneer het bloed juist hard nodig is. Dit kan tot een centimeter lengte schelen.

O, en trouwens - roken kan tot impotentie leiden.

6. De ideale maten van de penis zijn ...

Is de grootte van de penis belangrijk?

Ja en nee – want voor het kieskeurige vrouwelijke publiek kan hij zowel te groot als te klein zijn.

Vrouwen geven de voorkeur aan een penis van 16 centimeter lang met een omtrek van 12,2 centimeter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2015, dat is gepubliceerd door PLOS ONE.

Voor de eenmalige penis in elk geval.

Als de vrouwen echter de ideale grootte moesten aangeven voor een onenightstand, gingen de eisen een stukje omhoog: 16,3 centimeter lang en een omtrek van 12,7 centimeter.

De gemiddelde Nederlandse penis is 15,6 centimeter lang.

7. Het is koud, oké?

Penis statue

Er zijn grote verschillen tussen de grootte van de penis in slappe en in stijve toestand.

Dat blijkt uit onderzoeken van het Kinsey Institute, dat ook vaststelt dat 'de lengte van een slappe penis geen indicatie vormt voor de lengte van diezelfde penis in stijve toestand'.

In een bescheiden ogende Speedo kan dus zomaar een monster schuilgaan.

8. Minstens 1389 vrijpartijen per seconde

Volgens The Penguin Atlas of Human Sexual Behavior hebben in een etmaal minimaal 120 miljoen stellen seks.

Dat betekent dat er elke seconde zeker 1389 nieuwe vrijpartijen beginnen.

Als je met een gemiddelde snelheid leest, zijn er dus sinds je 'Volgens The Penguin Atlas...' las 20.833 penissen aan het werk gegaan.

9. Je kunt hem breken

Banan Broken

Hoewel de penis geen botten bevat, kan hij wel breken.

Puur fysiek gebeurt dat doordat de met bloed gevulde zwellichamen in de opgerichte penis barsten of zelfs doormidden scheuren – wat doorgaans gepaard gaat met een hard, krakend geluid en heel veel pijn.

De helft van alle penisbreuken treedt op tijdens de seks, als de partner van de man bovenop zit.

Verreweg de meeste andere gevallen ontstaan door te enthousiast masturberen.

10. Een ecosysteem tussen je benen

Met behulp van genetische tests heeft een Amerikaans onderzoeksteam in 2009 wel 42 verschillende soorten bacteriën gedetecteerd op de huid van de penis van een groep onbesneden mannen.

Toen diezelfde mannen zich vervolgens lieten besnijden, constateerden de onderzoekers een drastische afname van het aantal bacteriesoorten.

'Het is een beetje vergelijkbaar met het kappen van een heel bos,' aldus Lance Price, een van de onderzoekers uit het team, in een persbericht. Hij vervolgt: 'Je krijgt opeens meer lucht en zonlicht, waardoor het hele ecosysteem drastisch verandert.'

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: