Oxytocine: Liefdesspray maakt mannen aantrekkelijker

Wetenschappers hebben een elixer ontdekt dat mannen aantrekkelijker maakt voor vrouwen. Het geheim zit hem in het hormoon oxytocine.

Oxytocinespray

We kunnen niet allemaal een George Clooney of Matthew McConaughey zijn. Maar nu is er hoop.

Onderzoekers aan de universiteit van Bonn in Duitsland hebben namelijk een 'liefdeselixer' ontdekt, waardoor vrouwen mannen aantrekkelijker gaan vinden, schrijft de Daily Mail.

Het elixer is een spray met syntocinon. Dit is een synthetische versie van het hormoon oxytocine, dat zoals we weten vrijkomt in de hersenen als je verliefd wordt.

Vrouwen kregen liefdesspray

De onderzoekers vroegen 40 vrouwen van in de twintig deel te nemen aan een experiment. De helft van de vrouwen kreeg de neusspray met syntocinon, de andere helft een placebo. Daarna kregen de vrouwen foto's te zien van mannen – onder anderen hun partner – en werd hun gevraagd een beoordeling te geven.

Vervolgens werden de groepen omgewisseld: de controlegroep kreeg de spray met syntocinon en vice versa.

Het opvallende resultaat was dat de vrouwen hun partner 15% aantrekkelijker vonden nadat ze de hormoonspray hadden geïnhaleerd dan met de placebo.

Bij mannen werkt het ook

Het liefdeshormoon oxytocine lijkt ook effect te hebben op mannen.

De Duitse psychiater René Hurlemann van de universiteit van Bonn publiceerde vorig jaar opzienbarende onderzoeksresultaten met oxytocine.

Hij liet 20 jonge mannen met een vaste, duurzame relatie kijken naar een stapel foto’s van vrouwen. Er zaten foto’s van hun partner en van onbekende vrouwen bij, en de mannen moesten elke vrouw een cijfer geven voor aantrekkelijkheid.

Hormoon maakt partner aantrekkelijker

Daarna herhaalde Hurlemann de test, maar nu kregen de mannen neusspray met oxytocine toegediend. En wat bleek: door de invloed van het hormoon vonden de mannen hun partner aantrekkelijker dan zonder hormoon, maar het had geen effect op hun beoordeling van andere vrouwen.

Oxytocine speelt kennelijk een sleutelrol in het liefdesleven van de mens. Uit de hersenscans van Hurlemanns proefpersonen bleek dat het hormoon het gebied nucleus accumbens (NAcc) activeert, een deel van het beloningscentrum.

Andere tests tonen aan dat dit gedeelte van de hersenen bijdraagt aan het goede gevoel van een liefdesrelatie, dus het hormoon schept een band tussen de partners.

Lees meer over de chemie van de liefde

Lees het artikel 'Liefde is pure chemie', en kom erachter hoe hersencentra en hormonen ons gevoelens aansturen, van het flirten via de verliefdheid tot de vaste relatie. Het artikel komt uit Wetenschap in Beeld 5/2014.