Vreemdgaan

Jongeren zijn tegen vreemdgaan

Met de leeftijd neemt de acceptatie voor vreemdgaan toe. Of dit komt door de experimenten met vrije seks in de jaren 1960 en 1970 of door de toegenomen seksuele nieuwsgierigheid weten we niet.

1 april 2015 door Gorm Palmgren

Jongeren accepteren vreemdgaan niet

Hoewel jongeren seksueel actiever zijn en meer partners hebben dan ouderen, hebben ze ook de meeste bezwaren tegen vreemdgaan.

Tweederde van de jonge mannen accepteert het niet als de partner vreemdgaat, terwijl slechts de helft van hun grootouders, die jong waren in de hippietijd, er moeite mee heeft als hun partner een scheve schaats rijdt.

Bij de vrouwen zien we hetzelfde patroon, hoewel zij ongeacht hun leeftijd iets negatiever staan tegenover vreemdgaan.

Vrije seks of seksuele verveling?

Er zijn meerdere theorieën die verklaren waarom jongeren trouwer zijn aan hun partner dan ouderen.

Volgens sommige onderzoekers heeft de vrije seks van de hippietijd invloed gehad op de ouderen. Maar het kan ook zijn dat ze zich ergeren aan alle verhalen in de roddelbladen over beroemdheden die slippertjes maken, of dat een affaire gewoon spannend is voor iemand die al jaren dezelfde partner heeft.

Vreemdgaan komt veel voor

Wat mensen ook van vreemdgaan vinden, het is bepaald geen zeldzaamheid.

Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat 15 tot 18 procent van alle mannen en vrouwen wel eens buitenechtelijke seks heeft gehad, en dat dit het vaakst voorkomt bij mensen van rond de 50.

Een meerderheid, 60 procent van de mannen en 53 procent van de vrouwen, geeft toe wel eens verliefd te zijn geweest op de partner van iemand anders en te hebben gestookt in de betreffende relatie.

Wat vind JIJ van vreemdgaan?

Waar loopt de grens? Is flirten vreemdgaan? Kussen? Vergelijk jouw mening over vreemdgaan met die van anderen in de grote sekstest van Wetenschap in Beeld.

Bronnen

General Social Survey 2006. National Opinion Research Center at the University of Chicago.

Just How Many Spouses Cheat? Forbes.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: