orgasme topbillede

6 verrassingen over het orgasme

Het kan je leven verlengen, opkomen tijdens het tandenpoetsen en optreden na de dood. We lichten een tipje van de sluier op rond het menselijke orgasme: 6 sappige feiten op een rij.

29 januari 2016 door Mikkel Skovbo

1. Tandenpoetsen kan leiden tot orgasme

Terwijl 75-80% van de vrouwen alleen een orgasme kan krijgen als hun clitoris wordt aangeraakt, zijn er ook vrouwen die het wat makkelijker hebben.

Een Amerikaanse vrouw heeft bijvoorbeeld 'de mazzel' dat ze bij het tandenpoetsen altijd een orgasme krijgt. In wezen is een orgasme een reflex van het autonome zenuwstelsel, dat op allerlei zintuiglijke indrukken kan reageren.

De beroemde Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsey had ooit een patiënte die een orgasme kon krijgen door over haar wenkbrauwen te strijken, en ook orgasmen tijdens het sporten zijn bekend bij de wetenschap.

2. Orgasme wordt beter met de jaren

De helft van de vrouwen boven de 80 bereikt altijd of bijna altijd de staat van seksuele bevrediging. Zij zijn ook tevredener over hun orgasme dan jongere vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 806 vrouwen in en rond San Diego in de VS, dat gepubliceerd is in het American Journal of Medicine.

De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 67, en 67,1% van hen kreeg bijna elke keer of om de andere keer een orgasme tijdens het vrijen – al was hun zin in seks wel afgenomen.

De toenemende gevoelsmatige en lichamelijke intimiteit van ouderen maakt het waarschijnlijk makkelijker voor ze om seksuele bevrediging te bereiken.

3. Slechts 11% van onenightstands eindigt in orgasme

Al komt de stoom misschien uit je oren bij de gedachte aan een hete onenightstand, het is niet de beste manier om een orgasme te bereiken. In elk geval niet voor vrouwen.

Een onderzoek toont aan dat slechts 11% van de vrouwen de eerste keer met een nieuwe partner een orgasme krijgt, terwijl 67% van de vrouwen met een vaste partner telkens een orgasme krijgt.

Psychologen denken dat dit komt doordat vrouwen vaker bevredigd raken als er een basis van intimiteit en vertrouwen is.

4. Doden kunnen orgasme krijgen

Een klinisch dode persoon – iemand die niet zelfstandig kan ademen en wiens hart op gang wordt gehouden – kan in theorie een orgasme krijgen als de sacrale zenuw wordt geprikkeld met stroomstootjes en een reflex van het ruggenmerg wordt uitgelokt.

Dit noemen we een 'Lazarusreflex'. Het is een krachtige samentrekking van de spieren, die optreedt zonder prikkeling van de hersenen.

Het doodsorgasme is in de praktijk echter nooit aangetoond, en het zal ook moeilijk zijn om toestemming te krijgen voor proeven op dit gebied.

5. Vrouwen kunnen borstorgasme krijgen

De borsten en geslachtsorganen van de vrouw staan direct in verband met elkaar, zowel via hormonen als via zenuwbanen. Dat is handig net nadat er een kind is geboren, want een baby die aan de borst ligt geeft de baarmoeder een signaal om zich weer samen te trekken. Maar ook het aanraken van de borsten, en in het bijzonder de tepels, kan al tot een orgasme leiden.

Hetzelfde deel van de hersenen – de sensorische cortex – wordt namelijk geprikkeld als bij aanraking van de clitoris en vagina.

6. Orgasme houdt de dood buiten de deur

Mannen die twee orgasmen of meer per week hebben, lopen de helft minder risico om te overlijden dan andere mannen. Dat blijkt uit een onderzoek in het British Medical Journal.

Latere studies hebben aangetoond dat mannen die drie of meer orgasmen per week kregen, de helft minder kans hebben op een hartstilstand of beroerte.

De onderzoeken tonen echter alleen aan dat er een verband tussen orgasmen en mortaliteit bestaat – ze vermelden niet hoe dat verband dan in elkaar steekt.

Is de g-spot een kortere weg naar een vaginaal orgasme?

Een vaginaal orgasme zou verband houden met de raadselachtige g-spot in de vagina van de vrouw. Maar bestaat er wel een g-spot? Wij scheiden feiten en fictie in ons artikel over het menselijke seksleven:

WAT IS EEN ORGASME?

Tijdens het orgasme komt de spanning die het lichaam tijdens het vrijen heeft opgebouwd, tot ontlading. Dat gebeurt via spiercontracties in het bekken en rond de geslachtsorganen.

Na een orgasme geven de hersenen de signaalstof dopamine vrij, die een zalig geluksgevoel in het lichaam teweegbrengt.

Door het orgasme spuiten de hersenen ook het liefdeshormoon oxytocine in het lichaam – een hormoon waardoor je je meer aan je partner hecht en dat stress voorkomt.

Het autonome zenuwstelsel bestuurt je orgasmen – het systeem dat ook de spijsvertering en het hartritme regelt – en daarom kun je niet zelf bepalen wanneer je klaarkomt.

Tijdens een orgasme verlies je zelfs nog meer zelfbeheersing, omdat je orbitofrontale cortex buitenspel wordt gezet. Dat is het

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: