Shutterstock
paar zoenen

Onderzoekers vinden belangrijke oorzaak voor het hogere libido van heteroseksuele mannen

Het is heel normaal in een heteroseksuele relatie dat de man vaker zin heeft in seks dan zijn vrouwelijke partner.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het verlangen van mensen om seks met elkaar te hebben. Uiterlijk, geur, kleding en sociale status horen daar zeker bij, maar er zijn ook biologische factoren die veel kunnen uitmaken.

Een van de dingen die lijken te verklaren waarom mannen meer verlangen naar hun vrouwelijke partners dan andersom, is dat ze meer van het mannelijke geslachtshormoon testosteron produceren. Dit is op zich heel logisch, want testosteron heeft het vermannelijkende (androgene) effect op de weefsels in het lichaam. En volgens de Amerikaanse onderzoeker Juliana French geven hogere testosteronniveaus een enorme boost aan je libido.

Er speelt van alles mee

French is assistent professor psychologie aan de Oklahoma State University en heeft een studie gepubliceerd over het libido van heteroseksuele stellen. Haar onderzoek schetst een duidelijk beeld van hoe het hogere testosteronniveau van de man hem meer seksuele kriebels geeft.

‘In heteroseksuele relaties verlangen mannen doorgaans meer naar hun vrouwelijke partner dan andersom. Omdat er zoveel potentiële factoren zijn die dit kunnen beïnvloeden – van hormonale verschillen tot stress of opvattingen over geslachtsrollen die in sociale normen tot uitdrukking komen – wilde ik verschillende factoren testen en meer inzicht krijgen in het verschil in geslachtsdrift,’ zegt Juliana French.

Studie onder pasgetrouwde stellen

Samen met haar collega’s onderzocht French een grote groep pas getrouwde stellen. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 32 jaar en van de vrouwen 30 jaar. In de eerste stap van het onderzoek moesten beide partners een vragenlijst invullen met informatie over hun opvatting van mannelijke en vrouwelijke genderrollen. Alle deelnemers lieten ook hun testosterongehalte meten met een speekseltest. Vervolgens moesten alle partners 14 dagen lang vlak voor het slapen een vragenlijst invullen, waarin de persoon zijn of haar verlangen naar seks met de partner beoordeelde, en ook de tevredenheid met het huwelijk, de betrokkenheid bij de relatie, het stressniveau en de stemming aangeven.

Mannen krijgen makkelijker een orgasme

Door de reacties te bestuderen, ontdekten de onderzoekers dat het verschil in libido bij de stellen deels werd bepaald door de hoeveelheid testosteron dat in het bloed circuleert. Ze keken ook naar andere factoren, waaronder relaties in het algemeen en emoties. De enige factor die overtuigend samenhing met het hogere libido van de mannen, was hun hogere testosterongehalte.

Volgens Juliana French is het echter een complex samenspel van verschillende factoren dat bepaalt hoe hoog het libido van mannen en vrouwen in een relatie is.

‘We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk factoren in het onderzoek mee te nemen, maar er zijn natuurlijk ook nog andere factoren waar we in toekomstige studies aandacht aan kunnen besteden. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat vrouwen in een relatie minder vaak orgasmes hebben dan mannen, en dat zou best het verschil in libido tussen de partners kunnen verklaren,’ zegt Juliana French.