Shutterstock & Claus Lunau
4 kenmerken maken je mooi

Onderzoekers: 4 kenmerken maken je mooi

Zie je er een beetje gemiddeld uit? Dat kan een voordeel zijn als je het de onderzoekers vraagt. Ze hebben een aantal gelaatstrekken ontdekt die de meeste mensen heel aantrekkelijk vinden.

Wat vind je aantrekkelijk aan iemands uiterlijk? Misschien weet je dat niet direct, maar onderzoekers doen een gooi.

In tal van experimenten hebben ze proefpersonen gevraagd om gezichten te beoordelen. Bij sommige experimenten de gezichten van echte mensen, bij andere computergegenereerde gezichten, zodat de onderzoekers konden spelen met bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen of de symmetrie van het gezicht.

Zo is gebleken dat de meeste mensen enkele zeer specifieke kenmerken van een gezicht aantrekkelijk vinden.

4 kenmerken maken je mooi

Deze foto’s laten zien wat de afzonderlijke gelaatstrekken betekenen voor onze waarneming van het gezicht. We gebruiken acteur George Clooney als voorbeeld, aangezien hij alle genoemde kenmerken heeft. Op sommige foto’s hebben we zijn gezicht gemanipuleerd om ze te veranderen.

Shutterstock & Claus Lunau

1. Symmetrie is sexy

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat zowel mannen als vrouwen een symmetrisch gezicht het aantrekkelijkst vinden.
George Clooney: niet gemanipuleerd.

Shutterstock

Volgens de onderzoekers kan gezichtssymmetrie erop duiden dat iemand goed doorvoed is en een goede afweer tegen infecties heeft.
George Clooney: gemanipuleerd, asymmetrisch gemaakt.

Shutterstock & Claus Lunau

2. Middelmatigheid springt eruit

Gezichten met gemiddelde gelaatstrekken worden als erg mooi beschouwd. Dat blijkt uit onderzoek waarbij een computer vele gezichten heeft samengevoegd tot één beeld.
George Clooney: niet gemanipuleerd.

Shutterstock

De verklaring kan zijn dat we evolutionair zodanig zijn aangepast dat we grote afwijkingen vermijden, want die kunnen op schadelijke mutaties duiden.
George Clooney: gemanipuleerd, met afwijkende verhoudingen.

Shutterstock & Claus Lunau

3. Leeftijd verdeelt de geslachten

Mannen geven over het algemeen de voorkeur aan jongere of even oude vrouwen, terwijl vrouwen zich vaak aangetrokken voelen tot mannen die ouder zijn dan zij.
George Clooney: niet gemanipuleerd.

Shutterstock

De oorzaak kan zijn dat oudere mannen meestal meer bemiddeld zijn dan jongere, terwijl ze – in tegenstelling tot oudere vrouwen – nog steeds vruchtbaar zijn.
George Clooney: gemanipuleerd, jonger gemaakt.

4. Baard moet precies goed zijn

Vrouwen hebben liever een man met een tien dagen oude baard dan een gladgeschoren man, een man met een stoppelbaard van vijf dagen of een man met een volle baard.
George Clooney: niet gemanipuleerd.

Shutterstock

De oorzaak is wellicht dat de stoppels duiden op een gematigd niveau van mannelijkheid, wat een voordeel is voor vrouwen.
George Clooney: gemanipuleerd, met een volle baard.