Jessica Alba

Onderzoek: Dit vinden mannen het aantrekkelijkst bij vrouwen

Onze hersenen zijn biologisch geprogrammeerd om constant op de uitkijk te zijn naar de perfecte partner om het voortbestaan van de soort te garanderen, en de wetenschap heeft nu onderzocht wat mannen fysiek aantrekkelijk vinden aan vrouwen.

30 april 2017 door Jakob Priess

Het ligt in de menselijke natuur om zich voort te planten, en daar is een partner van het tegenovergestelde geslacht voor nodig – in ieder geval een tijdje.

Om een partner te vinden die kan helpen het voortbestaan van de soort te garanderen, is een zekere mate van fysieke aantrekking nodig, en die aantrekking is wetenschappelijk te analyseren en te categoriseren.

Dat heeft hoogleraar psychologie en vrouwenstudies aan de DePaul University in Chicago dr. Midge Wilson gedaan.

Volgens haar is er sprake van biologische programmering, en alle mannen maken geheel vanzelf en vaak onbewust een inschatting van de 'voortplantingsgeschiktheid' van de vrouwen die ze tegenkomen:

1. Vrouwen met een smalle taille en brede heupen

Kvinde silhouet

Mannen hebben het liefst een vrouw met een zandlopervormig lichaam.

De antropoloog dr. Barnaby Dixson van de University of Queensland deed een onderzoek waaruit blijkt dat mannen de voorkeur geven aan een verhouding tussen taille en heupen van precies 7 tot 10.

Dat houdt in dat mannen vrouwen met een taille waarvan de omtrek 70% is van die van de heupen, het aantrekkelijkst vinden.

Het brein van de man interpreteert een gunstige taille-heupverhouding als een teken dat de vrouw geschikt is om zijn kinderen te baren, en daarmee is ze in biologisch opzicht aantrekkelijk.

2. Een hoge stem

Wetenschappers van het University College London hebben ontdekt dat vrouwen met een hoge stem vaak als aantrekkelijker gezien worden door mannen.

Een hoge stem straalt jeugd uit, en onbewust wordt het gezien als een teken van gezondheid en vruchtbaarheid.

Het kiezen van een partner op basis van geluid, of het toekennen van persoonlijke eigenschappen via geluid, komt in de dierenwereld veel voor, bijvoorbeeld bij vogels en een groot aantal zoogdieren, en niet in de laatste plaats apen.

3. Vrouwen met lang en gezond haar

Volgens Business Insider heeft een Duits onderzoek aangetoond dat het haar van een vrouw van groot belang is voor haar aantrekkingskracht op mannen.

Mannen beschouwen een lange, volle en gezonde haardos als het aantrekkelijkst omdat het een teken is van lichamelijke gezondheid, jeugd en, opnieuw, vruchtbaarheid.

4. Vrouwen die glimlachen

Kvinde smil closeup

Vrouwen die glimlachen worden door mannen als het aantrekkelijkst gezien, en de aantrekking is des te groter als haar tanden mooi wit zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Columbia in Canada.

Merkwaardig genoeg zijn mannen die glimlachen juist het minst aantrekkelijk voor vrouwen.

Op vrouwen komen mannen die weinig gevoelens tonen sterker en aantrekkelijker over.

5. Minder make-up

Uit proeven aan de Bangor University blijkt dat een dikke laag make-up niet maakt dat mannen een vrouw aantrekkelijker vinden.

Het is zelfs andersom: uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde man, als hij foto's van dezelfde vrouw met een verschillende hoeveelheid make-up te zien krijgt, de voorkeur geeft aan de variant met 40% minder make-up.

6. Vrouwen in het rood

Kvinde blond red dress

De kleur rood heeft een zeer grote uitwerking op de manier waarop mannen een vrouw beoordelen.

Een rode jurk, een rode bloes, een rode zakdoek – in het onderbewuste van de man wordt een vrouw er aantrekkelijker door, net als bij een groot aantal andere diersoorten het geval is.

Rood is een teken van paringsbereidheid, bronstigheid en seksualiteit – allemaal zaken die de onbewuste inschatting van de 'voortplantingsgeschiktheid' van een vrouw positief beïnvloeden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: