nb_u09 Naked photos

Google legt seksbeluste hersenen aan banden

De blogomgevingen Blogger en Blogspot van Google roepen een halt toe aan naaktfoto's van gebruikers. Volgens onderzoekers slaan onze hersenen eerder op hol van foto's waarop blote huid te zien is dan van welke andere foto's dan ook.

27 februari 2015 door Carsten Nymann

Je kent het vast: je neemt even het nieuws van de dag, blogs of Facebookmeldingen door, en ineens blijft je blik midden op de pagina hangen.

Foto's van blote of spaarzaam geklede mensen eisen met zoveel kracht onze aandacht op dat geen enkele andere foto daar tegenop kan. En dat komt niet doordat je oversekst zou zijn.

Finse wetenschappers hebben onderzocht hoe de hersenen fysiologisch reageren op verschillende foto's, en naaktfoto's activeren in maar 120 milliseconden veel meer neurale netwerken in een bepaald gebied van de hersenen dan bijvoorbeeld foto's van een auto.

Lees ook: Onze hersenen kicken op seks

Naaktfoto's op Google activeren je partner-radar

Volgens de onderzoekers reageren je hersenen waarschijnlijk zo sterk op naaktfoto's omdat je van nature zo snel en effectief mogelijk een partner zoekt om seks mee te hebben.

Dus zelfs als je niet bewust naar naaktfoto's zit te zoeken op internet, en zelfs al komen die niet in groten getale voor op de sites die je bezoekt, maken de naaktfoto's een diepe indruk. En daar nemen veel mensen aanstoot aan.

Google doet naaktfoto's in de ban

Vanwege de impact van naaktfoto's gaat internetgigant Google de seksueel getinte foto's op de blogdiensten Blogger en Blogspot nu 'afsluiten', zodat alleen de bloggers zelf en de gasten die ze uitnodigen de foto's kunnen zien.

Tegelijkertijd heeft de omstreden site Reddit, die eerder uitgelekte naaktfoto's van bekende vrouwen vertoonde, een verbod op naaktfoto's en foto's van seksuele aard ingevoerd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: