Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onani
Mens - Seks

Masturbatie wordt bepaald door hormonen

Mannen én vrouwen nemen regelmatig de bevrediging van hun seksuele behoeften in eigen hand. Maar mannen masturberen meer dan vrouwen. Dat komt waarschijnlijk door het geslachtshormoon testosteron.

Mannen masturberen het meest

Masturbatie is een mannending! Ongeveer twee keer zo veel mannen als vrouwen masturberen, en vier van de vijf mannen onder de 35 bevredigen zichzelf minstens een keer per maand.

Hoe meer sexdrive, hoe meer masturbatie

Mannen zijn in het algemeen meer met seks bezig dan vrouwen, en uit een Amerikaans onderzoek uit 2011 blijkt dat ze twee keer zo vaak aan seks denken als vrouwen. De zin in seks (het libido) is onder meer afhankelijk van het algemene welbehagen (als je gestrest of depressief bent heb je minder zin in seks) en van het testosterongehalte.

Terwijl mannen en vrouwen evenveel te maken hebben met het eerste, hebben mannen veel meer testosteron in hun bloed dan vrouwen, en dat is waarschijnlijk de oorzaak van hun hogere libido – en van hun aandrang tot masturbatie.

Mannelijk geslachtshormoon geeft vrouwen zin in zelfbevrediging

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hoe hoger de testosteronspiegel is, hoe vaker mannen én vrouwen masturberen. Maar uit een onderzoek uit 2012 van Sari van Anders van de University of Michigan in de VS blijkt dat vrouwen op een bijzondere manier op het hormoon reageren.

Testosteron geeft ze meer zin in zelfbevrediging, maar juist minder zin in seks met een partner. Volgens de onderzoekers wordt dit veroorzaakt door het stresshormoon cortisol, dat ervoor zorgt dat vrouwen alleen willen zijn.

Doe de sekstest van Wetenschap in Beeld

Masturbeer je meer dan gemiddeld? Doe de sekstest van Wetenschap in Beeld en vergelijk je seksleven met dat van anderen.

Lees ook:

Twee mensen hebben seks onder de dekens
Seks

INTIEME ZONE: Denken mannen elke 7 seconden aan seks?

1 minuut
Seks

INTIEME ZONE: De wetenschap geeft je 7 tips voor betere seks

12 minuten
Seks

INTIEME ZONE: Daarom krijgen mannen eerder een orgasme

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg