Storyblocks

Mannen willen een slimme vrouw – of juist niet?

Veel mannen zeggen dat ze met intelligente en hoogopgeleide vrouwen willen daten, maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat we die mannen niet op hun woord moeten geloven.

Mannen die naar een partner zoeken, reageren over het algemeen minder positief op vrouwen met een lange opleiding en hoge intelligentie dan op vrouwen met een lager opleidingsniveau. En die tendens wordt nog duidelijker als de vrouwen intelligenter zijn dan de mannen zelf.

In een Nederlands onderzoek uit 2021 maakten onderzoekers 12 nepprofielen op een populaire datingsite.

De mensen op de profielen – zes mannelijke en zes vrouwelijke – waren rond de 30 jaar, niet-rokers en fit. Ze verschilden alleen qua aantrekkelijkheid en opleidingsniveau.

De 12 nepprofielen kwamen bij 2700 nietsvermoedende daters terecht.

De mooiste profielen kregen de meeste likes – van mannen én vrouwen. Maar als het om opleiding gaat, was het resultaat verrassender.

Vrouwelijke nepprofielen met alleen een middelbareschooldiploma kregen 25 procent meer likes dan profielen met een universitaire opleiding – daarbij maakte het niet uit of de mannelijke daters zelf laag- of hoogopgeleid waren.

Verschil tussen droom en werkelijkheid

Zes grotere onderzoeken in de VS uit 2015 lieten zien dat mannen vaak zelf niet weten wat ze het liefst zien in een romantische partner.

In het eerste deel van de onderzoeken moesten mannelijke universiteitsstudenten een korte intelligentietest doen. De mannen kregen daarna te horen dat ze een vrouwelijke student zouden ontmoeten die in hetzelfde gebouw net dezelfde test hadden gedaan.

Nadat de jonge mannen hun eigen testresultaat hadden gehoord, werd hun gevraagd of ze liever vrouwen met een lagere of hogere score dan zijzelf wilden ontmoeten.

Het merendeel van de mannen zei dat ze liever vrouwen – van wie ze nog niet wisten hoe ze eruitzagen – die hoger scoorden dan zijzelf zouden willen ontmoeten.

Reality check

In het volgende onderdeel moesten de proefpersonen nóg een intelligentietest doen en weer kregen ze te horen dat een vrouwelijke student verderop dezelfde toets maakte. Maar deze keer mochten de mannen de vrouwen ook echt ontmoeten.

En daarmee veranderde de reactie van de mannen opeens drastisch.

De mannen in het onderzoek kregen allemaal te horen dat ze 12 van de 20 punten hadden – en dat de vrouwen van de ontmoeting 18 of 6 punten hadden. Alle scores waren theoretisch.

© Shutterstock / El Nariz

De mannen werd gevraagd om een stoel mee te nemen naar de ruimte van de ontmoeting. De onderzoekers zagen dat veel mannen die een slimmere vrouw gingen ontmoeten, de stoel heel ver van de vrouw af neerzetten, of dat ze tijdens het gesprek steeds verder weg bewogen.

De conclusie was dat zolang de slimme vrouwen alleen bestaan in de gedachten of fantasie van de mannen, de mannen positief waren. Maar tijdens de echte ontmoeting voelden ze zich naar eigen zeggen vaak minder ‘mannelijk’ en toonden ze minder romantische interesse.

De stoel kwam dichter bij de vrouw als de mannen hadden gehoord dat de vrouw lager had gescoord.

Van ouderwetse normen naar nieuwe genderrollen

Bij beide geslachten speelde uiterlijk een significante rol. De onderzoeken wezen uit dat hoogopgeleide vrouwen, in tegenstelling tot mannen, vaak juist een partner kozen met een even hoog of zelfs nog hoger opleidingsniveau dan zijzelf.

Vrouwen worden steeds beter opgeleid, en de onderzoekers concluderen dat de voorkeuren van mannen en vrouwen zich daar nog niet aan hebben aangepast, waardoor het voor hoogopgeleide vrouwen steeds moeilijker wordt om een partner te vinden.