Shutterstock

Kunnen mannen en vrouwen beste vrienden zijn?

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn zonder seksuele bedoelingen? Of zou er altijd een onderliggende aantrekkingskracht zijn waar de ‘vrienden’ zich niet per se bewust van zijn?

Dit klinkt misschien als een stomme vraag, want natuurlijk kunnen mannen en vrouwen bevriend zijn. Maar vanuit historisch perspectief is het eigenlijk wel atypisch.

Hechte vriendschappen tussen mannen en vrouwen ontstonden pas tijdens de feministische beweging in de jaren 1960. Meer gelijkheid maakte de weg vrij voor die vriendschappen, en tegenwoordig is 30-42 procent van alle vriendschappen met iemand van het andere geslacht.

Sommigen zoeken deze vriendschappen meer op dan anderen. Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat feminiene mannen en masculiene vrouwen meer vrienden van het andere geslacht hebben dan masculiene mannen en feminiene vrouwen.

Onderzoek laat ook zien dat het voor vrienden moeilijk kan zijn om van elkaar af te blijven, want ongeveer de helft van de 315 ondervraagde Amerikaanse studenten had seks gehad met een vriend van het andere geslacht.

Die seksuele aantrekkingskracht komt overal voor. In een studie had 58% van de proefpersonen zich seksueel aangetrokken gevoeld tot hun vriend, terwijl in een andere studie 62% seksuele spanning in de vriendschap had ervaren.

Mannen zijn seksueel gemotiveerd

Veel mannen hebben verborgen bedoelingen als ze een vriendschap met een vrouw aangaan. Dit wordt duidelijk zodra mannen en vrouwen gevraagd wordt om hun redenen voor de vriendschap te evalueren.

Voor vrouwen was bescherming een belangrijke reden om vrienden te worden met een man, terwijl mannen veel vaker seksuele aantrekkingskracht noemden als reden voor de vriendschap.