Shutterstock

Kun je aseksueel zijn?

Zijn er mensen die aseksueel door het leven gaan en zich op geen enkel moment tot een ander aangetrokken voelen?

Aseksuele mensen laten zich niet verleiden tot seks en voelen zich niet aangetrokken tot mannen of vrouwen.

Volgens een Britse studie met meer dan 18.000 deelnemers is circa 1 procent van de bevolking aseksueel. De deelnemers werd gevraagd naar seksuele voorkeur, aantal partners en frequentie van seksuele activiteit. Als mensen antwoordden dat ze zich nooit seksueel tot iemand aangetrokken hadden gevoeld, werden ze gecategoriseerd als aseksueel.

Van de 195 aseksuele mensen was 70 procent vrouw.

Hoewel aseksuele mensen minder vaak een langdurige relatie hadden dan seksuele mensen, was meer dan 30 procent getrouwd of samenwonend.

70 procent van de aseksuelen is vrouw. En al willen ze geen seks, 30 procent van de aseksuelen heeft een vaste relatie.

Aseksuelen kunnen zich romantisch aangetrokken voelen tot anderen zonder seks te willen hebben. En al hebben ze er geen zin in, sommigen gaan toch over tot seksuele handelingen, bijvoorbeeld om kinderen te krijgen.

Meer linkshandigen zijn aseksueel

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat aseksuele mensen een slechtere gezondheid hadden en dat aseksuele vrouwen later begonnen te menstrueren dan seksuele vrouwen.

Een andere studie toont aan dat je 2,5 keer meer kans hebt om aseksueel te zijn als je niet rechtshandig bent.

Aseksualiteit verschilt van seksuele stoornissen zoals HSDD, waarbij mensen last hebben van hun gebrek aan geslachtsdrift. Aseksuelen maken zich daar meestal geen zorgen over, omdat ze nu eenmaal zo zijn.

Kun je na verloop van tijd aseksueel worden?

Zelfs als je je in het verleden tot een ander aangetrokken voelde, kun je later in je leven aseksueel worden.

LEES OOK: Hoeveel seksualiteiten zijn er?

Aseksualiteit is geen onveranderlijke toestand, en net zoals sommige heteroseksuelen zich soms aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht – of omgekeerd – kan ook aseksualiteit zich wisselend manifesteren. Je kunt dus een periode van je leven aseksueel zijn zonder dat het voor altijd is.

Je kunt best een tijdje geen behoefte hebben aan seks zonder dat je aseksueel bent.

Als je geen behoefte hebt aan seks, hoeft dat nog niet te betekenen dat je aseksueel aan het worden bent.

© Shutterstock

Maar aseksueel zijn is niet hetzelfde als niet intiem willen zijn met je partner. Je kunt om verschillende redenen geen zin hebben in seks, en als je dat bij je partner hebt, hoeft dat nog niet te betekenen dat je aseksueel aan het worden bent. Het kan zijn dat je met andere mensen wel seks wilt hebben, maar er geen behoefte meer aan hebt met je partner.

LEES OOK: Hoeveel genders zijn er?