Je neus kiest de perfecte partner

Je neus en je hersenen werken samen om je opgewonden te laten raken, maar ze zijn wel kieskeurig. Daar hebben miljoenen jaren van evolutie voor gezorgd. Je neus besnuffelt het DNA van een potentiële partner, zodat je degene kiest die je kinderen de beste genen zal bezorgen.

Vissen, vogels en zoogdieren gaan bij het zoeken van een ideale partner af op de geur, en jij bent geen uitzondering op die regel. Je neus kan waarnemen welk type HLA-1-eiwitten iemands cellen bevatten.

HLA-1-eiwitten bevinden zich overal in het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de cellen tegen virussen.

Er zijn een A-, B- en C-variant, en je reukzintuig zorgt ervoor dat je valt op mensen met andere varianten dan jijzelf hebt.

Je vindt ze lekkerder ruiken, seks met hen is bevredigender en je hebt meer zin om kinderen met ze te krijgen.

Je neus kiest zweet uit waar je wat aan hebt

Niets ruikt sexyer dan een vreemd HLA-1-eiwit, en jouw zwak voor de geur is gunstig voor je kinderen.

© Claus Lunau & Shutterstock

Cellen hebben vingerafdruk

De genen voor de zogeheten HLA-1-eiwitten bestaan in drie versies, die leiden tot respectievelijk type A (blauw), B (groen) en C (geel) van het eiwit. Onze cellen kunnen één of twee van deze typen bevatten. Ze zitten op het oppervlak van de cel, waar ze bepaalde eiwitfragmenten uit het binnenste van de cel laten zien.

© Claus Lunau & Shutterstock

Eiwitten komen in zweet terecht

De kleine eiwitfragmentjes (gele rondjes) passen alleen bij precies dat type HLA-1-eiwit waarop ze zitten. Zo kan hun identiteit onthullen welke HLA-1-eiwitten onze cellen bevatten. De fragmenten kunnen worden vrijgegeven aan de zweetklieren, waar ze oplossen in het zweet en o.a. onder de oksels terechtkomen.

© Claus Lunau & Shutterstock

Neus snuift fragmenten op

Als het zweet verdampt, gaan de fragmenten mee. Zo krijg je stukjes eiwit van iemand anders in je neus. Daar treffen ze de zintuigcellen in het orgaan van Jacobsen (rood), dat aan weerszijden van het neustussenschot zit . Deze cellen sturen een signaal naar de hersenen, die de identiteit van de fragmenten ontcijferen.

Het evolutionaire doel van een voorkeur voor vreemde HLA-1-eiwitten is dat je kinderen op die manier een mix van verschillende HLA-1-varianten krijgen.

Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat ze beter toegerust zijn tegen de uitbraak van virussen.