Onze hersenen kicken op seks

De hersenactiviteit slaat op hol als we een naakte persoon ontwaren.

naked woman

Dat het zien van blote mensen de fantasie prikkelt, weten we wel. Maar nu bewijzen Finse onderzoekers met een proef dat beelden van naakte mensen ervoor zorgen dat de hersenen efficiënter werken. Seksueelprikkelende signalen versnellen de verwerking van visuele indrukken in de hersenen.

Hersenonderzoekers van de universiteiten van Tampere en Aalto in Finland lieten 15 mannen naar foto’s kijken van mensen zonder kleding of in badkledij. Daartussen zaten foto’s van gezichten en auto’s. Het was al bekend dat een bepaald gebied achter in de hersenen erg gevoelig is voor afbeeldingen van mensen, en dat de daarbij behorende signalen te zien zijn als negatieve uitschieters in EEG-metingen (elektro-encefalografie). Nu ging het erom de hersenreactie op blote lijven te bekijken.

Elke proefpersoon moest gaan zitten voor een monitor en kreeg de beelden te zien in een willekeurige volgorde. De onderzoekers maten onderwijl de reacties op de visuele indrukken met EEG. Op het hoofd van iedere deelnemer waren 21 elektroden bevestigd, en zo konden de elektrische hersenuitschieters worden gemeten.

Daarbij bleek dat diverse neurale netwerken actief werden bij het zien van ontblote lichamen. In minder dan 120 milliseconden verwerkten de hersencellen koortsachtig de beelden van blote mensen. Deze activiteit was uitgebreider en duurde ook nog eens langer dan bij het zien van de foto’s met gezichten en auto’s.

Een overzicht van de grootte van de penis van alle mannen ter wereld.

Bij het zien van mensen in badkleding hadden de hersenen van de proefpersonen het bijna net zo druk. Gezichten zorgden ook voor kleine uitschieters, maar auto’s minder.

De onderzoekers weten niet waardoor de hersenen zo reageren, maar mogelijk moeten we efficiënt zijn bij het zoeken naar een sekspartner, zodat we ons kunnen voortplanten. Kort door de bocht: hoe sneller we zien of er potentiële partners in de buurt zijn, des te sneller kunnen we kinderen krijgen.

Beelden van blote huid geven de snelste reactie

De proefpersonen zagen foto’s van auto’s, gezichten, naakte mensen en mensen met badkleding. Na 100 milliseconden maten de onderzoekers de hersenactiviteit. De hersenen reageerden het snelst en sterkst op naakte en luchtig geklede mensen.

De proefpersonen zagen foto’s van auto’s, gezichten, naakte mensen en mensen met badkleding. Na 100 milliseconden maten de onderzoekers de hersenactiviteit. De hersenen reageerden het snelst en sterkst op naakte en luchtig geklede mensen.

Lees ook ons artikel ‘Hoeveel seksualiteiten zijn er?