Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

naked woman
Mens - Seks

Onze hersenen kicken op seks

De hersenactiviteit slaat op hol als we een naakte persoon ontwaren.

Dat het zien van blote mensen de fantasie prikkelt, weten we wel. Maar nu bewijzen Finse onderzoekers met een proef dat beelden van naakte mensen ervoor zorgen dat de hersenen efficiënter werken. Seksueelprikkelende signalen versnellen de verwerking van visuele indrukken in de hersenen.

Hersenonderzoekers van de universiteiten van Tampere en Aalto in Finland lieten 15 mannen naar foto’s kijken van mensen zonder kleding of in badkledij. Daartussen zaten foto’s van gezichten en auto’s. Het was al bekend dat een bepaald gebied achter in de hersenen erg gevoelig is voor afbeeldingen van mensen, en dat de daarbij behorende signalen te zien zijn als negatieve uitschieters in EEG-metingen (elektro-encefalografie). Nu ging het erom de hersenreactie op blote lijven te bekijken.

Elke proefpersoon moest gaan zitten voor een monitor en kreeg de beelden te zien in een willekeurige volgorde. De onderzoekers maten onderwijl de reacties op de visuele indrukken met EEG. Op het hoofd van iedere deelnemer waren 21 elektroden bevestigd, en zo konden de elektrische hersenuitschieters worden gemeten.

Daarbij bleek dat diverse neurale netwerken actief werden bij het zien van ontblote lichamen. In minder dan 120 milliseconden verwerkten de hersencellen koortsachtig de beelden van blote mensen. Deze activiteit was uitgebreider en duurde ook nog eens langer dan bij het zien van de foto’s met gezichten en auto’s.

Een overzicht van de grootte van de penis van alle mannen ter wereld.

Bij het zien van mensen in badkleding hadden de hersenen van de proefpersonen het bijna net zo druk. Gezichten zorgden ook voor kleine uitschieters, maar auto’s minder.

De onderzoekers weten niet waardoor de hersenen zo reageren, maar mogelijk moeten we efficiënt zijn bij het zoeken naar een sekspartner, zodat we ons kunnen voortplanten. Kort door de bocht: hoe sneller we zien of er potentiële partners in de buurt zijn, des te sneller kunnen we kinderen krijgen.

Beelden van blote huid geven de snelste reactie

De proefpersonen zagen foto’s van auto’s, gezichten, naakte mensen en mensen met badkleding. Na 100 milliseconden maten de onderzoekers de hersenactiviteit. De hersenen reageerden het snelst en sterkst op naakte en luchtig geklede mensen.

De proefpersonen zagen foto’s van auto’s, gezichten, naakte mensen en mensen met badkleding. Na 100 milliseconden maten de onderzoekers de hersenactiviteit. De hersenen reageerden het snelst en sterkst op naakte en luchtig geklede mensen.

Lees ook:

Mand får orgasme
Seks

Daarom krijgen mannen eerder een orgasme

3 minuten
Seks

OVER INTIMITEIT: Zo veel vrouwen hebben een spuitend orgasme

4 minuten
Seks

6 mythen over Viagra

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg