Roodharigen wachten het langst

Genen bepalen je eerste keer

Roodharigen beleven hun seksuele debuut het laatst van iedereen. Dat komt door hun genen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

28 april 2016 door Babak Arvanaghi

Je haarkleur kan bepalend zijn voor het moment waarop je je maagdelijkheid verliest.

Dat toont een groot onderzoeksproject aan. Er is een verband ontdekt tussen bepaalde genen en de leeftijd tijdens de eerste keer.

De onderzoekers bekeken het verband tussen seksueel gedrag en genen bij 380.000 mensen uit verschillende landen. In totaal ontdekten ze 38 genen die iets met seksueel gedrag te maken hadden.

Roodharigen wachten het langst

Mannen en vrouwen met rood haar beleven hun eerste keer gemiddeld later dan mensen met een andere haarkleur. Dat komt door het gen MC1R, dat invloed heeft op de haarkleur, en , zo blijkt, ook op de duur van de maagdelijkheid.

Een ander gen dat verantwoordelijk is voor een later seksueel debuut is MSRA. Bezitters van dit gen zijn bovendien prikkelbaarder dan anderen.

Het meest bepalende gen heet CADM2. Mensen die dit gen hebben, nemen veel risico's, hebben veel seksuele partners en hebben op jonge leeftijd voor de eerste keer seks.

Eerste keer heeft invloed op karakter en gezondheid

Volgens de onderzoekers zijn genen echter maar voor een kwart verantwoordelijk voor de leeftijd tijdens de eerste keer. De rest wordt bepaald door sociale en culturele factoren.

De wetenschappers hopen dat deze nieuwe kennis tot een betere volksgezondheid leidt.

Het moment van de eerste keer staat onder meer in verband met schoolprestaties, diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: