NIET WAAR: De medicijnen die hiv-patiënten krijgen, bestrijden het virus zo effectief dat ze geen andere mensen kunnen besmetten.
Dat is de conclusie van een groot Europees onderzoek uit 2016, waarbij 888 stellen waarvan één van beide partners hiv had, over meerdere jaren werden gevolgd. De stellen hadden regelmatig seks zonder condoom, maar in niet één geval raakte de gezonde partner ook besmet.
Hiv kan worden overgedragen via orale seks
NIET WAAR: Mensen met hiv scheiden het virus onder andere uit via sperma en vaginale afscheiding, die besmettelijk kunnen zijn bij contact met het slijmvlies van de vagina of anus van de partner.
De slijmvliezen van de mond en tong hebben echter een veel kleiner oppervlak en zijn minder kwetsbaar. Daardoor zijn ze lang niet zo vatbaar voor het virus, en er zijn slechts enkele gedocumenteerde voorbeelden van besmetting met hiv via orale seks.
Alleen een condoom kan hiv tegenhouden
WAAR: Het condoom is nog steeds de enige effectieve bescherming tegen hiv, maar er is nu ook een alternatief voor gezonde mensen die een groot risico lopen om met hiv te worden besmet.
Deze mensen, bijvoorbeeld homoseksuele mannen met veel partners, krijgen het medicijn Truvada, dat ook wordt voorgeschreven aan mensen met hiv.
Uit een groot onderzoek onder 2499 homoseksuele mannen in 2010 bleek dat Truvada het risico op hiv-besmetting met 44 procent vermindert, en andere onderzoeken duiden op een nog betere bescherming.
Op dit moment wordt het eerste effectieve hiv-vaccin op mensen getest. En daarnaast wordt er een behandeling getest die hiv-patiënten volledig kan genezen.