Shutterstock

Daarom krijgen mannen makkelijker een orgasme dan vrouwen

INTIEME ZONE: Het is algemeen bekend dat mannen doorgaans makkelijker dan vrouwen dat plezierige moment bereiken waarop er in de hersenen een vuurwerk van beloningsstoffen ontploft. Dat heeft te maken met een aantal factoren.

De meeste wetenschappers denken dat het orgasme van de man bedoeld is om hem ertoe aan te zetten om voor nageslacht te zorgen.

Bij vrouwen is dat niet zonder meer het geval, want een vrouw kan best zwanger worden zonder een orgasme te hebben gehad tijdens de bevruchting.

Dat is één mogelijke verklaring voor het feit dat mannen gemakkelijker tot het bombardement van beloningsstoffen komen dat een orgasme is, ook al hebben vrouwen twee keer zo veel zenuwuiteinden in de clitoris als mannen in de penis.

Seksualiteit begint tussen de oren

Een andere verklaring is gelegen in de grote verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit.

Kort door de bocht gezegd begint de seksualiteit van mannen tussen hun benen en die van vrouwen tussen hun oren.

Op hersenscans uit een Koreaans onderzoek uit 2013 was te zien dat romantische erotiek meer activiteit in de hersenen van vrouwen veroorzaakte dan lichamelijke erotiek, en dat ze door liefdevolle uitspraken meer opgewonden raakten dan door direct seksueel geladen opmerkingen.

Bij mannen was dat precies andersom.

Lees ook ons artikel ‘Hoeveel seksualiteiten zijn er?’

Wat gebeurt er bij een orgasme in het lichaam? Leer meer met deze video.

Hersenen en lichaam zijn het oneens

De vrouwelijke seksualiteit wordt bovendien gecompliceerd door het feit dat de hersenen en het lichaam van vrouwen het er niet altijd over eens zijn hoe opgewonden ze zijn, waardoor er bijvoorbeeld niet altijd een verband is tussen zin in seks en de vochtigheid van de vagina.

Bij vrouwen moeten dus veel verschillende factoren kloppen om het punt te bereiken waarop de hersenen worden overstroomd door beloningsstoffen.

© Claus Lunau

Orgasme heeft drie fasen

De genitaliën van een vrouw ondergaan een reeks veranderingen voordat het orgasme uiteindelijk door haar lichaam trekt.

Fase 1: Opwinding

Als een vrouw opgewonden raakt, neemt de bloedtoevoer naar haar geslachtsorganen toe. De bloedvaten verwijden zich en de clitoris en schaamlippen zwellen op, terwijl de vagina vocht begint af te scheiden.

Duur: Van een paar minuten tot enkele uren.

Fase 2: Plateau

Door de bloedstroom zwellen de vaginawanden op en worden ze stevig, zodat ze de penis kunnen ontvangen. De clitoris wordt zo gevoelig dat ze zich terugtrekt om directe stimulatie te vermijden.

Duur: Enkele minuten.

Fase 3: Orgasme

Ritmische samentrekkingen treden op in en rond de vagina, en de baarmoeder trekt samen en komt iets omhoog. De hersenen scheiden de beloningsstof dopamine en het plezierhormoon oxytocine af.

Duur: Meestal een paar seconden.