Orgasme top
Mens - Seks

Daarom krijgen mannen makkelijker een orgasme dan vrouwen

Het is algemeen bekend dat mannen doorgaans makkelijker dan vrouwen dat plezierige moment bereiken waarop er in de hersenen een vuurwerk van beloningsstoffen ontploft. Dat heeft te maken met een aantal factoren.

De meeste wetenschappers denken dat het orgasme van de man bedoeld is om hem ertoe aan te zetten om voor nageslacht te zorgen.

Bij vrouwen is dat niet zonder meer het geval, want een vrouw kan best zwanger worden zonder een orgasme te hebben gehad tijdens de bevruchting.

Dat is één mogelijke verklaring voor het feit dat mannen gemakkelijker tot het bombardement van beloningsstoffen komen dat een orgasme is, ook al hebben vrouwen twee keer zo veel zenuwuiteinden in de clitoris als mannen die in de penis hebben.

Seksualiteit begint tussen de oren

Wat gebeurt er bij een orgasme in het lichaam? Leer meer met deze video.

Een andere verklaring is gelegen in de grote verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit.

Kort door de bocht gezegd begint de seksualiteit van mannen tussen hun benen en die van vrouwen tussen hun oren.

Op hersenscans uit een Koreaans onderzoek uit 2013 was te zien dat romantische erotiek meer activiteit in de hersenen van vrouwen veroorzaakte dan lichamelijke erotiek, en dat ze door liefdevolle uitspraken meer opgewonden raakten dan door direct seksueel geladen opmerkingen.

Bij mannen was dat precies andersom.

Hersenen en lichaam zijn het oneens

De vrouwelijke seksualiteit wordt bovendien gecompliceerd door het feit dat hun hersenen en lichaam het er niet altijd over eens zijn hoe opgewonden ze zijn, waardoor er bijvoorbeeld niet altijd een verband is tussen zin en seks en de vochtigheid van de vagina.

Bij vrouwen moeten dus veel verschillende factoren kloppen om het punt te bereiken waarop de hersenen worden overstroomd door beloningsstoffen.

Het vrouwelijke orgasme

FASE 1: Opwinding

Als een vrouw opgewonden raakt, stroomt er meer bloed naar haar geslachtsorganen. De bloedvaten zetten uit en haar clitoris en schaamlippen zwellen op.

Duur: Van een paar minuten tot meerdere uren vóór en gedurende de seks.

FASE 2: Plateau

Door de krachtige bloedtoevoer zwellen de nu vochtige vaginawanden op en worden ze stevig, zodat de penis naar binnen kan. De clitoris wordt zo gevoelig dat hij zich terugtrekt om rechtstreekse stimulatie te voorkomen

Duur: Een paar minuten tijdens de seks.

FASE 3: Orgasme

In en rond de vagina vinden ritmische samentrekkingen plaats, en ook de baarmoeder trekt zich samen en komt iets omhoog, waardoor er een onderdruk ontstaat die het sperma opzuigt. In de hersenen komen de beloningsstof dopamine en het plezierhormoon oxytocine vrij.

Duur: Meestal een paar seconden.

Lees ook:

orgasme topbillede
Seks

6 dingen die je niet wist over orgasmen

5 minuten
Seks

Het condoom: van darmen tot latex

6 minuten
Seks

3 redenen voor je erotische lentekriebels

2 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!