Shutterstock

Bestaat de g-spot?

Bestaat er een speciale erogene zone een paar centimeter diep in de vagina, die bij vrouwen een explosie van signaalstoffen kan veroorzaken? En als dat zo is, hoe vind je die dan? Dit is de nieuwste stand van zaken over het genotscentrum waar wetenschappers het nog niet over eens zijn.

De g-spot bestaat, tenminste als de term verwijst naar het gevoel dat sommige vrouwen ervaren als een bepaalde erogene zone in de vagina, 5-6 centimeter diep en aan de buikzijde, gestimuleerd wordt.

Medisch onderzoekers zijn echter verdeeld over de vraag in hoeverre de bron van het genot een aparte anatomische structuur in het lichaam is.

In 2017 publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Sexual Medicine gegevens van onderzoek op 13 overleden vrouwen van 32-97 jaar.

Drie seksuele posities stimuleren de g-spot

© Ken Ikeda Madsen

Van achteren

© Ken Ikeda Madsen

Zittend

© Ken Ikeda Madsen

Benen omhoog

Wetenschapper: Naam is misleidend

Bij geen van hen werd een g-spot gevonden.

Hersenscans van de Rutgers University in de VS uit 2011 duiden er echter op dat de plek wel bestaat, want bij stimulatie van de vaginawand worden meer en grotere groepen hersencellen actief dan alleen door clitorale stimulatie. Volgens Barry Komisaruk, hoofdauteur van het onderzoek, is het woord ‘spot’, plek, misleidend. Hij stelt ‘g-regio’ of ‘g-gebied’ voor.