5 mythen over seks: ‘Vrouwen hebben een g-spot’
Hebben Afrikanen een langere penis? En is er een punt in de cyclus waarop een vrouw zeker kan zijn dat ze niet zwanger wordt? Ontdek de meest voorkomende mythen over seks als wij feiten van fictie scheiden.

We denken er vaak aan, maar praten er maar zelden over. Over seks bestaan dan ook allerlei misvattingen.
De meeste mensen hebben weleens gehoord dat Afrikaanse mannen een grotere penis hebben dan mannen van andere rassen. Maar waar komt de fabel vandaan en zit er een kern van waarheid in?
Gelukkig kan de wetenschap antwoord geven. Dus doken we in de onderzoeken om de vaak verrassende waarheid achter een paar van de meest voorkomende mythen over seks te achterhalen.
Inhoud
Grootte
MYTHE 1: ‘Afrikanen hebben een langere penis’

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de gemiddelde penislengte voor verschillende etnische groepen in grote lijnen gelijk was.
Een uitgebreide analyse van penismaten van 15.521 mannen uit 16 landen in 2014 toonde aan dat er geen statistisch significant verschil tussen landen is in penisgrootte. Er is dus geen wetenschappelijk bewijs voor de wijdverbreide bewering dat mannen van Afrikaanse afkomst een grotere hebben dan andere mannen.
Bij metingen uit Nigeria bleek dat een gemiddelde lengte voor een slappe penis 8,16 centimeter was. En toen onderzoekers in Tanzania penissen maten in slappe maar uitgestrekte toestand – een maat die ongeveer overeenkomt met de lengte van een erecte penis – vonden ze een gemiddelde van 11,5 centimeter. Beide cijfers liggen dicht bij de internationale gemiddelden van respectievelijk 9,16 en 13,24 centimeter.
Een studie onder 1661 Amerikaanse mannen van verschillende etniciteiten vond ook geen statistisch significante verschillen tussen de groepen. Witte, Afrikaanse en Aziatische Amerikanen hadden een gemiddelde erecte lengte van respectievelijk 14,2, 14,7 en 14,1 centimeter.
MYTHE 1 IS: ONJUIST
Geslachtsorganen
MYTHE 2: ‘De geslachtsorganen van man en vrouw verschillen sterk’

De geslachtsorganen van jongens en meisjes lijken aan het begin van de foetale ontwikkeling sterk op elkaar (boven).
De vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen zien er heel anders uit, maar bestaan uit vergelijkbare onderdelen. In de eerste weken van de foetale ontwikkeling lijken de geslachtsorganen dan ook sterk op elkaar.
Van daaruit ontwikkelen ze zich in verschillende richtingen. Zo komen de eierstokken van de vrouw en de testikels van de man voort uit dezelfde structuur, de zogeheten gonades.
Als de foetus zes weken oud is, bestaan de uitwendige geslachtsorganen van beide geslachten uit een knobbeltje, een paar plooien en twee gezwollen gebieden. Bij meisjes groeien daaruit de clitoris en de kleine en grote schaamlippen. Bij jongens worden het de penis, de urinebuis en de balzak.
MYTHE 2 IS: ONJUIST
G-spot
MYTHE 3: ‘Vrouwen hebben een g-spot’

Röntgenfoto van geslachtsgemeenschap tussen een vrouw en een man. De g-spot van de vrouw lijkt zich op de voorwand van de vagina te bevinden (rode stip).
De g-spot is een gebied in de vagina dat vrouwen intens genot kan geven. Onderzoekers zijn het er echter niet over eens of de plek echt bestaat.
Volgens pleitbezorgers van de g-spot zit deze plek 5 tot 7 centimeter hoog in de vagina op de voorwand. Deze opvatting wordt ondersteund door een Chinese studie, waaruit bleek dat er in dit gebied een verzameling zenuwen zit.
Andere onderzoekers zijn echter sceptisch over deze conclusie. Zij vinden het bewijs onvoldoende om te kunnen concluderen dat de vagina een specifieke anatomische structuur heeft waar de g-spot zich zou bevinden. Het bestaan van de g-spot is ook twijfelachtig omdat veel vrouwen geen genot ervaren bij stimulatie van het gebied.
Een mogelijke oplossing voor de onenigheid is dat de g-spot gewoon een verlengstuk is van de clitoris. De omvang van het clitorisweefsel verschilt per vrouw, wat kan verklaren waarom niet elke vrouw het idee heeft dat ze een g-spot heeft.
MYTHE 3 IS: ONBESLIST
Gedachten
MYTHE 4: ‘Mannen denken elke 7 seconden aan seks’

Mannen denken vaak aan seks, maar uit een Amerikaanse studie blijkt dat dit minder vaak is dan verwacht.
Mannen denken meer aan seks dan vrouwen, maar niet zo vaak als de mythe doet vermoeden. In een Amerikaanse studie uit 2012 werd aan 283 studenten gevraagd te tellen hoe vaak ze in een week dachten aan eten, slapen of seks.
Daaruit bleek dat mannen 34,2 keer per dag aan seks dachten – bijna twee keer in elk van hun wakkere uren – en vrouwen ruim één keer per uur, of 18,6 keer per dag. Voor beide geslachten was seks het belangrijkste onderwerp in hun gedachten.
Dat mannen zo vaak aan seks denken, kan ermee te maken hebben dat mannen over het algemeen meer aan hun basisbehoeften denken dan vrouwen. Uit het onderzoek bleek ook dat mannen vaker aan eten en slapen denken dan vrouwen.
MYTHE 4 IS: ONJUIST
Cyclus
MYTHE 5: ‘De vrouwencyclus heeft een veilige periode’

Een vrouw kan elke maand maar een korte periode zwanger worden – maar het is lastig te bepalen wanneer die periode begint en eindigt.
Als een vrouw seks wil hebben zonder zwanger te worden, zijn voorbehoedsmiddelen als condooms en anticonceptiepillen de veiligste keuze. Maar zwangerschap is ook te voorkomen door de kalender goed in de gaten te houden.
Zwanger worden is alleen mogelijk als de zaadcellen van de man een eicel van de vrouw kunnen bevruchten. De kans daarop komt circa één keer per maand voor, vanaf de eisprong tot drie dagen later. Seks kan een paar dagen vóór de eisprong echter ook tot een zwangerschap leiden, omdat zaadcellen zeker vier dagen in de vrouw kunnen overleven.
Al met al zijn er circa zeven dagen per maand waarin een vrouw zwanger kan worden. Daarbuiten is het in principe mogelijk om seks te hebben zonder risico op toekomstig ouderschap.
Cyclus is verdeeld in drieën
Het baarmoederslijmvlies en de eicellen van de eierstokken doorlopen een vaste cyclus van gemiddeld 28 dagen. Alleen midden in de cyclus kan een vrouw zwanger worden.

Baarmoeder gooit slijmvlies eruit
De tekening toont een dwarsdoorsnede van het baarmoederslijmvlies en de ontwikkeling daarvan van dag tot dag. De eerste vijf dagen van de cyclus wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en groeit er een nieuw. In die periode kan de vrouw niet zwanger worden.

Eierstok staat eitje af
Het slijmvlies blijft groeien in de baarmoeder en rond dag 14 komt de eicel uit de eierstok, zodat deze bevrucht kan worden. Seks vanaf dag 10 kan echter al tot zwangerschap leiden, omdat zaadcellen vier dagen in de vrouw kunnen overleven.

Slijmvlies breekt af
Vanaf dag 19 is een zwangerschap veelal niet mogelijk. De onbevruchte eicel vergaat en de cellen in het baarmoederslijmvlies sterven af, waarna het slijmvlies aan het begin van de volgende cyclus weer wordt afgestoten.
Het is echter moeilijk vast te stellen wanneer deze veilige periode zonder kans op zwangerschap optreedt. Dat komt omdat de timing van de eisprong moeilijk te bepalen is. Meestal vindt die plaats 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, maar het verschilt per vrouw.
Als een vrouw 24 dagen tussen twee menstruaties heeft, zal haar veilige periode lopen van 13 dagen na het begin van haar laatste menstruatie tot 6 dagen na het begin van de volgende. Heeft ze echter een cyclus van 32 dagen, dan zal haar veilige periode variëren van 21 dagen na het begin van haar laatste menstruatie tot 14 dagen na het begin van de volgende.
Door de variatie is de kalendermethode dus riskant. Zelfs bij juiste toepassing van de methode is er een kans van 15 procent dat de vrouw zwanger wordt gedurende een periode van 12 maanden.
MYTHE 5 IS: DEELS JUIST