5 goede redenen: daarom moet je regelmatig aan seks doen

Seks is niet alleen een aangename activiteit, het brengt een vuurwerk van beloningsstoffen op gang in je hersenen. Daarnaast heeft het veel verrassende voordelen – vooral als je het vaak genoeg doet.

Seks brengt je niet alleen in een goed humeur, het kan je ook slimmer maken en je gaat er beter van ruiken.

© Shutterstock

1. Het vermindert stress

© Shutterstock

Veel mensen maken lange uren en hebben een propvolle agenda.

Maar desondanks kun je beter wat tijd vrijmaken om aan sekste doen.

Seks en aanraking zorgen namelijk voor een vuurwerk van aangename signaalstoffen in je hersenen, waardoor je humeur verbetert en je beter bestand bent tegen stress.

Onder meer de hormonen dopamine, oxytocine en prolactine, die samen je leervermogen, humeur en gevoel van rust en ontspanning stimuleren.

2. Je lijkt er jonger door

Misschien heb je na de seks wel eens het idee dat je jonger bent dan je paspoort aangeeft. Maar wist je ook dat het je er een stuk jonger kan laten uitzien?

Onderzoeken hebben aangetoond dat mannen en vrouwen die vaak aan seks doen zo vijf tot zeven jaar van hun leeftijd kunnen aftrekken.

Uit andere onderzoeken blijkt dat regelmatige seks een positieve invloed heeft op je levensduur en algehele gezondheid.

3. Het beschermt je tegen griep

Intimiteit en lange zoenen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je lichaamstemperatuur de pan uit rijst en je neusgaten potdicht zitten.

Maar er zijn aanwijzingen dat dat precies is wat je wel moet doen als het griepvirus je lichaam teistert.

In een onderzoek uit 2004 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat jonge studenten die twee keer per week aan seks deden, 30 procent meer van de antistof immunoglobuline A in hun speeksel hadden dan studenten die meer of minder seks hadden.

Daardoor waren ze beter beschermd tegen infecties en virussen als verkoudheid en griep.

4. Het verbetert je reukvermogen

Als je graag je eten beter wilt ruiken of beter wilt kunnen inschatten of je extra deodorant nodig hebt, kun je maar beter meteen het bed in duiken.

Gek genoeg verhoogt seks namelijk de prestaties van je neusgaten.

Het hormoon prolactine, dat bij een orgasme vrijkomt, zou verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van neuronen in het reukcentrum van het brein.

5. Het maakt je slimmer

Seks verbetert niet alleen je humeur, het laat ook je hersencellen blaken van gezondheid.

In een proef uit 2010 onderzochten wetenschappers wat er gebeurt in de hersenen van muizen die elke dag paren.

En het resultaat was verrassend. In slechts twee weken leidde de regelmatige seks tot celgroei in de hypocampus in de hersenen, die in verband staat met het geheugen en het leervermogen.

Ook als je geen polonaise aan je lijf wilt, is er hoop. Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat alleen al het denken aan eerdere seksuele activiteiten genoeg is om je analytische denkvermogen te verbeteren.