12 klitter
Mens - Seks

12 feiten over de clitoris

Het zichtbare deel van de clitoris is maar het topje van de ijsberg. Hij gaat onder de huid verder, en we weten pas sinds 1998 hoe hij eruitziet. Wij hebben een aantal feiten over het vrouwelijke genotscentrum op een rijtje gezet.

1. Hij heeft één functie

© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

De clitoris heeft maar één doel: bevrediging. Als enige menselijke orgaan heeft het vrouwelijk genotscentrum geen enkele andere anatomische taak dan om voor seksuele opwinding te zorgen.

2. Topje van de ijsberg

© Shutterstock

Het gedeelte van de clitoris dat zichtbaar is, is maar het topje van de ijsberg. Het leeuwendeel zit in het lichaam en is een kleine 8 centimeter lang. Dat is net zo lang als een gemiddelde penis in slappe toestand.

3. De eikel kan wel inpakken

© Shutterstock

Geen enkel ander menselijk orgaan komt in de buurt van de gevoeligheid van de clitoris met zijn 8000 zenuwuiteinden. Ter vergelijking: de eikel van de penis heeft er maar zo'n 4000.

4. Hij groeit maar door

Net als de oren en de neus houdt de clitoris niet op met groeien. Als een vrouw in de overgang komt, is haar clitoris gemiddeld ongeveer vijf keer zo groot als toen ze in de puberteit was.

5. We hebben er allemaal een gehad

Beide geslachten beginnen hun leven als meisje. Pas als een foetus bijna 12 weken oud is, ontwikkelt hij eventueel een penis. Jij hebt dus een clitoris gehad, of je nu een vrouw of een man bent.

6. Hij zorgt voor de meeste orgasmen

© Shutterstock

Uit een analyse van 33 onderzoeken van de afgelopen 85 jaar blijkt dat tussen de 50 en 75 procent van de vrouwen alleen een orgasme krijgt als de clitoris gestimuleerd wordt. Met andere woorden: geslachtsgemeenschap alleen is voor de vrouw vaak niet voldoende voor een orgasme.

7. Hij trekt zich samen

© Shutterstock

Tijdens een orgasme trekt de clitoris zich met een pompende beweging samen. Bij een clitoraal orgasme treden gemiddeld 3 tot 16 samentrekkingen op, en het duurt tussen de 10 en de 30 seconden.

8. De afstand geeft de doorslag

Uit onderzoek is gebleken dat hoe dichter de clitoris bij de vagina zit, hoe makkelijker het voor een vrouw is om een orgasme te bereiken. Sommige vrouwen hebben hun clitoris chirurgisch dichter bij de vagina laten zetten in de hoop op meer orgasmen. De bekendste vrouw die zo'n ingreep liet uitvoeren was prinses Marie Bonaparte, een achterkleindochter van Napoleons broer Lucien. De operatie mislukte.

9. Hij wordt stijf

Net als de penis wordt de clitoris ook stijf als de eigenares opgewonden raakt. Ook de clitoris bevat zwellichamen, en bij seksuele opwinding lopen die vol met bloed.

10. Hyena's hebben de grootste

Alle zoogdieren hebben er een, maar de hyena heeft de grootste in verhouding tot zijn lichaamsomvang. De clitoris van deze aaseters ziet eruit als een penis. Hij is lang, hangt buiten het lichaam en kan stijf worden. Hyenavrouwtjes hebben zelfs een opening aan het uiteinde van hun clitoris waarmee ze plassen, baren en paren.

11. We kennen hem pas 18 jaar

© Shutterstock

De clitoris is lange tijd een raadsel voor de wetenschap geweest. Pas in 1998 wist de Australische uroloog Helen O'Connell de anatomie van de clitoris in kaart te brengen. Ze deed dat door MRI-scans te maken van het onderlichaam van een aantal vrouwen.

12. Hij is de sleutel tot de vrouw

Het woord clitoris komt uit het Grieks. Volgens taalkundigen is het afgeleid van het woord kleitoris, dat iets als 'heuveltje' betekende. Het zou echter ook 'sleutel' kunnen betekenen – wat aangeeft dat de clitoris de sleutel tot de vrouwelijke seksualiteit is.

Lees ook:

Seks

6 dingen die je niet wist over orgasmen

5 minuten
nb_u14 Orgasm
Seks

Orgasme – daarom faken vrouwen

1 minuut
Mand får orgasme
Seks

Daarom krijgen mannen eerder een orgasme

3 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!