Hij gedijt waar anderen zwakker worden. Hij kan bloedvergiftiging en een ontstoken hartklep veroorzaken. En hij is resistent tegen antibiotica.
In 2012 waren er in zes ziekenhuizen in Nederland vrijwel gelijktijdig uitbraken van de VRE-bacterie. De situatie was zo ernstig dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er in juni van dat jaar een overleg over voerde. Sindsdien gaat het hier beter, maar in Duitsland, Zweden, Denemarken en veel andere Europese landen vindt de laatste jaren een sterke toename plaats.
Het is lastig te zeggen hoeveel sterfgevallen VRE op zijn geweten heeft. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet wordt echter vastgesteld dat resistente bacteriën in 2015 verantwoordelijk waren voor 33.000 overlijdens.
Tegen die achtergrond nemen ziekenhuizen over de hele wereld de VRE-besmetting heel serieus.
Bijzonder besmettelijk
De bacterie treft vaak mensen met een zeer verzwakte weerstand die al meerdere antibioticakuren hebben ondergaan, op ziekenhuisafdelingen voor ernstig zieken.
Daar komt bij dat de medische behandelmogelijkheden beperkt zijn. De behandelingen zijn nog niet goed gedocumenteerd en hebben veel bijwerkingen.