Psykopat på job
Mens - Psychologie

Zo spot je een psychopaat op het werk

Psychopaten hebben voorkeur voor bepaald soort werk. Bekijk de lijst van typische banen voor psychopaten. Heb jij er een op je werk?

Gewelddadige, moordzuchtige psychopaten als Hannibal Lecter vind je nauwelijks in het echt. Er zijn wel criminele psychopaten, maar de meeste zijn helemaal niet gewelddadig.

Grote kans dat er op je werk ook zo'n niet-gewelddadige psychopaat rondloopt.

Heb jij een psychopaat op het werk?

Onderzoekers van de Amerikaanse Emory University hebben een lijst gemaakt met banen waar zogeheten succesvolle psychopaten – die niet gewelddadig zijn – een voorkeur voor hebben:

 1. Administratief directeur

 2. Advocaat

 3. Radio- of tv-planner

 4. Verkoper

 5. Chirurg

 6. Journalist

 7. Politieagent

 8. Predikant

 9. Kok

 10. Administratief personeel

 11. Het is over het algemeen werk dat ze zelf in de hand hebben en waarbij macht een grote rol speelt. Zo beslist een chirurg over leven en dood. Psychopaten op het werk staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en hebben graag wat over anderen te zeggen, aldus Tine Wøbbe, vooraanstaand psycholoog bij een Deens centrum voor psychiatrie.

Spot een psychopaat

Je kunt een psychopaat herkennen op basis van een aantal kenmerken.

De meeste psychopaten zijn mannen, en over het algemeen zijn ze charmant, impulsief, ze liegen veel, zijn extreem manipulatief, hebben een groot ego, een gebrek aan empathie en kennen geen spijt of berouw.

 • Als je bent gaan twijfelen aan je eigen vermogens en beslissingen, dan werk je misschien wel samen met een psychopaat. Want je kunt heel onzeker worden van een collega of baas van wie je niet op aankunt. Zo is het vaak met psychopaten, aldus Tine Wøbbe.

Een psychopaat is ook goed in het nabootsen van 'normaal' gedrag en spant andere mensen heel makkelijk voor zijn karretje.

Lees ook:

Psychologie

Spot een vrouwelijke psychopaat

2 minuten
Hjernetema
Psychologie

Psychische ziekten te zien in brein

3 minuten
Stemmen
Psychologie

Ontdek het nepnieuws: #3 – Stroom zet stemmen in hoofd uit

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!