Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zo spot je een psychopaat op het werk

Psychopaten hebben voorkeur voor bepaald soort werk. Bekijk de lijst van typische banen voor psychopaten. Heb jij er een op je werk?

Shutterstock

Gewelddadige, moordzuchtige psychopatenals Hannibal Lecter vind je nauwelijks in het echt. Er zijn wel criminele psychopaten, maar de meeste zijn helemaal niet gewelddadig.

Grote kans dat er op je werk ook zo'n niet-gewelddadige psychopaat rondloopt.

Zit er een psychopaat bij jou op het werk?

De Britse psycholoog en schrijver Kevin Dutton publiceerde in 2012 een boek met de titel 'The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success'.

Dutton maakte een lijst met 10 beroepen die in hoge mate psychopaten aantrekken.

Het gaat hier om zogenoemde succesvolle psychopaten – die niet gewelddadig zijn. En ze zijn veel in deze banen te vinden:

Het is over het algemeen werk dat ze zelf in de hand hebben en waarbij macht een grote rol speelt. Zo beslist een chirurg over leven en dood. Psychopaten op het werk staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en hebben graag wat over anderen te zeggen.
Tine Wøbbe, vooraanstaand psycholoog bij een Deens centrum voor psychiatrie.

Spot een psychopaat

Je kunt een psychopaat herkennen op basis van een aantal kenmerken.

De meeste psychopaten zijn mannen, en over het algemeen zijn ze charmant, impulsief, ze liegen veel, zijn extreem manipulatief, hebben een groot ego, een gebrek aan empathie en kennen geen spijt of berouw.

  • Als je bent gaan twijfelen aan je eigen vermogens en beslissingen, dan werk je misschien wel samen met een psychopaat. Want je kunt heel onzeker worden van een collega of baas van wie je niet op aankunt. Zo is het vaak met psychopaten, aldus Tine Wøbbe.

Een psychopaat is ook goed in het nabootsen van 'normaal' gedrag en spant andere mensen heel makkelijk voor zijn karretje.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg