Shutterstock

Zo spot je een psychopaat op het werk

Psychopaten hebben voorkeur voor bepaald soort werk. Bekijk de lijst van typische banen voor psychopaten. Heb jij er een op je werk?

Gewelddadige, moordzuchtige psychopatenals Hannibal Lecter vind je nauwelijks in het echt. Er zijn wel criminele psychopaten, maar de meeste zijn helemaal niet gewelddadig.

Grote kans dat er op je werk ook zo'n niet-gewelddadige psychopaat rondloopt.

Zit er een psychopaat bij jou op het werk?

De Britse psycholoog en schrijver Kevin Dutton publiceerde in 2012 een boek met de titel 'The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success'.

Dutton maakte een lijst met 10 beroepen die in hoge mate psychopaten aantrekken.

Het gaat hier om zogenoemde succesvolle psychopaten – die niet gewelddadig zijn. En ze zijn veel in deze banen te vinden:

Het is over het algemeen werk dat ze zelf in de hand hebben en waarbij macht een grote rol speelt. Zo beslist een chirurg over leven en dood. Psychopaten op het werk staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en hebben graag wat over anderen te zeggen. Tine Wøbbe, vooraanstaand psycholoog bij een Deens centrum voor psychiatrie.

Spot een psychopaat

Je kunt een psychopaat herkennen op basis van een aantal kenmerken.

De meeste psychopaten zijn mannen, en over het algemeen zijn ze charmant, impulsief, ze liegen veel, zijn extreem manipulatief, hebben een groot ego, een gebrek aan empathie en kennen geen spijt of berouw.

  • Als je bent gaan twijfelen aan je eigen vermogens en beslissingen, dan werk je misschien wel samen met een psychopaat. Want je kunt heel onzeker worden van een collega of baas van wie je niet op aankunt. Zo is het vaak met psychopaten, aldus Tine Wøbbe.

Een psychopaat is ook goed in het nabootsen van 'normaal' gedrag en spant andere mensen heel makkelijk voor zijn karretje.