Video’s van puistjes die worden uitgeknepen worden miljoenen keren bekeken op YouTube en Instagram – en dat lijkt misschien vreemd.
Onderzoekers denken dat de oorzaak ligt in de interne strijd tussen walging en nieuwsgierigheid. De walging vertelt ons om potentiële gevaren – zoals besmettelijke ziekten – te vermijden. En puisten zijn daar een goed voorbeeld van.
De walging concurreert echter met nieuwsgierigheid, een andere krachtige impuls. En veilig achter een scherm wint de nieuwsgierigheid het, althans voor sommigen.
Liefhebbers van puistjes onderdrukken walging
In 2021 onderzochten Oostenrijkse onderzoekers wat er gebeurt in de hersenen van liefhebbers en haters van puistenfilmpjes bij het zien van zo’n filmpje.
80 proefpersonen bekeken in totaal 96 filmpjes van puistjes, fonteinen en stoomreiniging terwijl ze in een hersenscanner lagen.
Bij beide groepen werd een hersengebied geactiveerd dat verband houdt met walging. Bij de liefhebbers was die activering echter zwakker. Wel werd een ander gebied actief, namelijk om de walging te reguleren.
De onderzoekers concludeerden dat iedereen walging én nieuwsgierigheid voelt bij puistjes. Soms overheerst de walging, en bij anderen krijgt de nieuwsgierigheid de overhand.