Shutterstock

Waarom is het koningshuis geliefd?

Groot-Brittannië rouwt na het overlijden van koningin Elizabeth. Maar waarom is een groot deel van de wereld zo geïnteresseerd in koningshuizen?

De fascinatie voor koningshuizen lijkt psychologisch gezien op de bewondering voor tv-persoonlijkheden en sportsterren.

Psychologen noemen zulke gevoelens parasociale relaties: een eenzijdige relatie met een persoon met wie we nooit echte interactie hebben.

Veel mensen ontwikkelen een parasociale band met koninklijke families, en die kan zo sterk zijn dat ze verdriet ervaren bij een sterfgeval of scheiding binnen het koningshuis.

Extreme aanbidders hebben lage intelligentie

Psycholoog Lynn McCutcheon publiceerde in 2002 een onderzoek naar verschillende niveaus van verering van beroemdheden.

Een milde vorm, waarbij we beroemdheden volgen, komt vaak voor. De verering wordt heftiger als we ons leven voor een deel vormen naar de beroemdheid. In het ergste geval komt er ‘overidentification’ bij kijken: dan is iemand geobsedeerd.

Mensen die vatbaar zijn voor extreme parasociale relaties hebben vaak een lage intelligentie, en zijn eenzaam en angstig.

Volgens McCutcheon hebben de royals iets wat wij hebben geleerd te begeren – rijkdom, roem en sociale status, en dat alles verpakt in een sprookjesverhaal.

Het koningshuis is bovendien een stabiele factor in een veranderlijke wereld. De Britse koningin Elizabeth II maakte bijvoorbeeld maar liefst 15 premiers mee.