Lil Bub

Van katten op internet word je blij en gemotiveerd

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je tijdens het werk weer eens zo'n schattige kattenvideo op Facebook bekijkt. Want kattenfilmpjes zijn goed voor je – je wordt er stabieler en gemotiveerder van.

16 februari 2016 door Jakob Priess

Katten die om aandacht bedelen. Katten die bang zijn voor komkommers. Katten die ergens in klimmen en ergens uit vallen.

Het wemelt op internet van de kattenvideo's; het zijn er zoveel dat je bijna zou denken dat de informatiemaatschappij draait om katten ... en om porno natuurlijk.

Nu heeft Jessica Gall Myrick, wetenschappelijk assistent massacommunicatie aan de Indiana University Bloomington Media School, aangetoond dat dit eigenlijk helemaal geen kwade zaak is.

Is dat niet pure geldverspilling?

De eerste vraag die bij je opkomt als onderzoekers tijd en geld blijken te hebben gestoken in onderzoek naar de invloed van kattenfilmpjes op mensen, is: 'Waarom?'

En dan, snel achter elkaar: 'Hoe kom je erbij om zoiets te onderzoeken?', 'Hoe heb je geld losgepeuterd voor dit onderzoek?' en 'Bizar ... maar wat kwam eruit, Jessica?'

'Als we de invloed die internet op ons als individuen en op de samenleving heeft, beter willen begrijpen, kunnen onderzoekers internetkatten niet langer negeren,' zegt Myrick tegen de nieuwsdienst van de Indiana University.

En Jessica Gall Myrick heeft ook echt het nodige ontdekt.

Geluk en motivatie dankzij katten

Myricks onderzoek omvatte 6795 personen, die voor- en nadat ze video's met katten hadden gezien, een aantal vragen beantwoordden.

De resultaten waren zo frappant, dat de deelnemers aan het onderzoek rapporteerden:

  • Ze voelden zich energieker en waren optimistischer nadat ze online kattenvideo's hadden bekeken.

  • Ze ervoeren minder negatieve emoties, zoals angst, irritatie en verdriet nadat ze online kattenvideo's hadden bekeken.

  • De kattenvideo's werden meestal onder werk- of studietijd bekeken, en het plezier dat de video's hun bracht woog zwaarder dan het schuldgevoel vanwege het uitstelgedrag.

'Zelfs als mensen zo'n kattenvideo op YouTube louter en alleen bekijken omdat ze tegen een taak aanhikken, kan de emotionele beloning die erop volgt hen helpen om moeilijke klussen alsnog aan te pakken,' aldus de onderzoeker.

Dagelijkse dosis schattigheid voor betere prestaties

Daarmee zijn de resultaten van Myricks onderzoek vergelijkbaar met die van een reeks opzienbarende Japanse onderzoeken uit 2012.

Onderzoekers van de universiteit van Hiroshima ontdekten dat de cognitieve en motorische vaardigheden van mensen verbeterden nadat ze naar schattige jonge dieren hadden gekeken.

De studie stelde zelfs vast dat de proefpersonen die voorafgaand aan een taak foto's van jonge dieren zagen, het niet alleen beter deden dan degenen die geen foto's van dieren hadden bekeken.

De onderzoeksgroep deed het ook significant beter dan een controlegroep die naar schattige volwassen dieren had gekeken.

De Japanse onderzoekers concludeerden dat dit waarschijnlijk komt doordat de aanblik van jonge dieren bij mensen een instinctieve bescherming van baby's activeert – waardoor hun focus en concentratie verbeteren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: