arachofobi

Tien maar al te gewone fobieën

Breekt het angstzweet je uit als je een onschuldig spinnetje ziet? Of begint alles te draaien als je omhoog moet? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zijn bang voor doodgewone dingen. Hier volgen tien bekende en veel voorkomende fobieën.

‘Je hoeft echt nergens bang voor te zijn’ is een uitspraak die bijna iedereen wel regelmatig gehoord heeft, zeker als kind toen onze ouders het maar onzin vonden dat we het licht niet uit wilden hebben, of bang waren voor een spin of de hond van de buren.

Erg veel mensen zijn ergens bang voor. Hier volgt een lijst van fobieën waar veel mensen last van hebben.

1. Arachnofobie – de vrees voor spinnen

?Het is niet helemaal duidelijk welke fobie het vaakst voorkomt, maar arachnofobie is zeker een goede kandidaat. Ongeveer 50% van alle vrouwen en 10% van alle mannen heeft in meer of mindere mate last van arachnofobie.

2. Acrofobie – hoogtevrees

Een zeer algemene fobie, misschien wel de vaakst voorkomende. Er bestaan vele gradaties. Sommige mensen vinden het gewoon niet zo prettig om te dicht bij het randje van een dakterras te komen, terwijl anderen al bijna flauwvallen als ze op een stoel gaan staan.

3. Emetofobie – de vrees voor braken of braaksel

Dit is een wat ondergewaardeerde, maar toch veel voorkomende fobie. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er last van hebben, maar volgens sommige onderzoeken lijdt een derde van alle volwassenen er in meer of mindere mate aan.

4. Brontofobie – de vrees voor onweer

De meeste mensen groeien over deze fobie heen, maar veel kinderen hebben er last van en sommigen komen er als volwassene niet van af.

5. Mysofobie – smetvrees

Er bestaan veel verschillende vormen van deze fobie. Sommige mensen hebben een milde neiging tot vaak schoonmaken, vaak van bepaalde plaatsen, of wassen heel vaak hun handen. Anderen zijn zo bang voor vuil en bacteriën dat ze bijna alleen maar bezig zijn met het grondig reinigen van hun omgeving.

6. Claustrofobie – de vrees voor kleine, afgesloten ruimten

Deze fobie is bekend, maar niet zo algemeen als je zou denken. De ‘populariteit’ is voornamelijk te danken aan de vele films en boeken waarin claustrofobie een rol speelt.

7. Agorafobie – pleinvrees

Dit is ongeveer het omgekeerde van claustrofobie. In extreme gevallen kunnen mensen zo geïsoleerd raken dat ze hun huis niet durven te verlaten en jarenlang de deur niet uit komen.

8. Aviofobie – vliegangst

Deze moderne fobie kan er in extreme gevallen toe leiden dat mensen met de trein of de auto gaan, ook als ze heel ver moeten. In mildere gevallen kunnen sterke kalmeringsmiddelen of zelfs verdoving nodig zijn voor een vliegreis.

9. Scotofobie – de vrees voor duisternis

Eigenlijk is het niet de duisternis zelf die angstaanjagend is, maar de reële of ingebeelde gevaren die zich in het donker zouden kunnen bevinden. Veel kinderen zijn bang in het donker, terwijl een echte fobie zelden bij volwassenen voorkomt.

10. Ailurofobie, kynofobie en ophidiofobie – de vrees voor katten, honden en slangen

Voor deze drie fobieën, die zeer vaak voorkomen, zou een biologische achtergrond kunnen bestaan. Voorzichtig omgaan met deze drie diersoorten is ongetwijfeld gunstig geweest voor de overlevingskansen van de vroegste voorouders van de mens.

Bronnen: www.10-most-common-phobias.com www.phobia-fear-release.com en.wikipedia.com: Phobia Nationalencyklopædien