Test brengt je onbewuste vooroordelen aan het licht

Je hersenen zijn geïnfiltreerd door verborgen netwerken, waarin je reacties op de omgeving zijn voorgeprogrammeerd. Neem even tien minuutjes en doe de diepgaande test hier.

Hersenen

Onbewuste hersennetwerken sturen je leven aan.

© Claus Lunau & Shutterstock

Je hersenen steken tot 80 procent van de energie in een uitgebreid netwerk van zenuwcellen, die los van je bewustzijn bepalen hoe je reageert op je omgeving.

Dat is de conclusie van de Amerikaanse hersenwetenschapper Marcus Raichle. Hij noemde het enorme netwerk het default mode network of het defaultnetwerk. En het draait altijd op volle toeren, zelfs als je je ontspant.

Test je onbewuste vooroordelen

Je reacties op de omgeving zijn voorgeprogrammeerd door het onbewuste netwerk van je hersenen, maar wetenschappers hebben een test ontwikkeld die een paar programmaatjes aan het licht brengt. Met zogeheten IAT-tests kom je er bijvoorbeeld achter of je vooroordelen over bepaalde bevolkingsgroepen hebt.

Een IAT-test onderzoekt onder meer of je hersenen het moeilijk vinden om positieve woorden in verband te brengen met een bepaalde bevolkingsgroep.

De test is zo ontworpen dat je vooroordelen komen bovendrijven, of je je er nu van bewust bent of niet.

Je kunt hier verschillende IAT-tests doen (de testjes zijn in het Engels).

Hersenen verbouwen verborgen netwerken

Als de test een paar akelige vooroordelen op het spoor komt, wees dan maar blij dat je onbewuste hersennetwerken geherprogrammeerd kunnen worden.

Dit jaar scanden onderzoekers het defaultnetwerk bij proefpersonen vóór en na een bepaalde opdracht. Uit de resultaten bleek dat het defaultnetwerk zijn verbindingen voortdurend herziet naarmate je slimmer wordt.