Shutterstock
Vrouw overwinning wint

Strijd tussen mannen en vrouwen beslist: vrouwen zijn het best!

Mannen mogen graag grapjes maken over vrouwen die niet kunnen inparkeren of niets van voetbal snappen. Maar de vrouwen lachen het laatst.

Mannen vinden het heerlijk om zich vrolijk te maken over vrouwen die niet kunnen inparkeren of niets van voetbal snappen. Maar met een nieuw onderzoek van de universiteit van Bergen in Noorwegen in de hand lachen de vrouwen het laatst. Het blijkt namelijk dat zij beter zijn dan mannen in het vinden van woorden en het onthouden ervan. Hoewel de onderzoekers zeggen dat het verschil vrij marginaal is, is het consistent over de afgelopen 50 jaar en geldt het gedurende het hele leven.

350.000 mensen vergeleken

Het nieuwe onderzoek wordt geleid door Marco Hirnstein, hoogleraar aan de universiteit van Bergen. Met een groep collega’s analyseerde hij een aantal onderzoeken, proefschriften en dissertaties met in totaal 350.000 deelnemers om het antwoord te vinden op de vraag of vrouwen eigenlijk superieur zijn aan mannen als het gaat om het vinden van woorden en het onthouden ervan. De uitgebreide meta-analyse kwam uit in het voordeel van vrouwen, maar de Noorse onderzoekers constateerden ook iets anders dat tot nadenken stemt.

Sterke punten van beide seksen

Het bleek dat wanneer vrouwen de onderzoeksprojecten hadden uitgevoerd, de resultaten vaker hun eigen geslacht bevoordeelden dan in het geval van mannelijke onderzoekers.

‘Tot nu toe lag de nadruk vooral op de eigenschappen waarin mannen lijken uit te blinken. Maar de laatste tijd wordt er meer aandacht besteed aan vrouwen,’ legt Marco Hirnstein uit.

‘Voor de meeste intellectuele vaardigheden is er weinig of geen verschil tussen de seksen als we kijken naar hun gemiddelde prestaties. Er zijn echter bepaalde gebieden waar vrouwen in het voordeel zijn en andere gebieden waar mannen het best presteren.’

Deze kennis is belangrijk en kan nuttig zijn, bijvoorbeeld als artsen moeten weten of iemand dementie ontwikkelt.

Als je van tevoren weet dat het ene geslacht beter is in een bepaalde taak dan het andere, kun je met dit verschil rekening houden bij het stellen van de diagnose. Nu we dankzij het nieuwe onderzoek weten dat vrouwen beter woorden kunnen vinden en onthouden, kunnen artsen deze kennis bijvoorbeeld gebruiken om te voorkomen dat de diagnose dementie bij een vrouw gemist wordt, of dat een man juist ten onrechte de diagnose krijgt.