paars sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek? Trek iets paars aan!

Een sollicitatiegesprek of een date kun je maken of breken met de kleur van je kleding. Zo kan een zwarte bloes je kansen op een relatie verkleinen.

16 december 2015 door Karine Kirkebæk

Heb je goed nagedacht over wat je vanmorgen aantrok? Je grijpt vast niet zomaar iets uit de kast, maar het kan de moeite lonen om er echt even bij stil te staan, want je kleren zijn belangrijker dan je denkt. Ze sturen onbewuste signalen naar je omgeving. Uit een aantal onderzoeken op het gebied van kleurenpsychologie blijkt dat sommige kleuren veel beter zijn dan andere als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een date hebt.

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Er zijn een aantal goede kledingkeuzes die ervoor zorgen dat je tijdens een sollicitatiegeprek rust uitstraalt en zelfverzekerd overkomt. Je kunt het beste blauw of paars dragen als je jezelf laat uithoren over je competenties en je drie beste en slechtste eigenschappen.

Een blauw overhemd of blauwe bloes is het veiligst, want de kleur blauw straalt in alle tinten rust uit. Uit onderzoek blijkt bovendien dat gesprekspartners competentie toeschrijven aan iemand in het blauw.

Een paarse bloes is de troef van het sollicitatiegesprek. In het paars maak je meer kans op de baan, want je straalt autoriteit, elegantie en macht uit.

Wat trek je aan op de eerste date?

Je hebt een spannende date. Wat trek je aan? Daar ben je meestal een paar dagen van tevoren al over aan het nadenken. Maar er speelt meer dan de vraag of een kledingstuk je ogen goed laat uitkomen.

Het hangt ervanaf wat je bedoeling precies is met de date, maar de kleur rood zendt de juiste signalen voor een date uit. Met een rode jurk of een rood shirt straal je begeerte, bewondering en liefde uit.

Zwart is echter een slecht idee als je een date hebt. Het kan de ander afschrikken, want zwart kan erop duiden dat je angstig of verdrietig bent, en dat je van dure dingen houdt.

Wat trek je aan naar een groot feest?

Als je geel of groen aantrekt naar een feest, moet je er rekening mee houden dat je niet makkelijk te duiden bent. Geel straalt vrolijkheid uit, maar ook dat je jaloers aangelegd bent.

Een groen kledingstuk geeft aan dat je een goede smaak hebt, maar ook dat je je medemensen hun succes niet gunt.

Misschien kun je maar beter gewoon altijd wit dragen, de kleur van de vrolijkheid, oprechtheid en zuiverheid.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: