Stroom zet stemmen in hoofd uit

Franse onderzoekers tonen aan dat stroomstootjes bij schizofrene personen de hallucinaties wegnemen, zoals stemmen die ze horen in hun hoofd.

Stemmen

Een magnetisch veld rond de schedel leidt stroom door de hersenen en zet stemmen uit.

© Université de Caen Normandie

Een symptoom van schizofrenie is stemmen horen. Dat kan in het dagelijks leven tot veel problemen leiden.

Onderzoekers van de Uni­versité de Caen in Frankrijk hebben mogelijk een knop ontdekt waarmee je die stemmen als het ware kunt uitzetten.

Onderzoekers geven hersenen stroomstoten

De onderzoekers toonden aan dat de stemmen verstommen als de hersenen van de patiënt worden blootgesteld aan transcraniële magnetische stimulatie (TMS).

Daarbij wordt er op bepaalde plekken elektriciteit de hersenen in gestuurd door een magnetisch veld rond de schedel te vormen.

Proefpersonen maakten de test beter

De 59 patiënten beantwoordden eerst wat vragen over de stemmen in hun hoofd, zoals hoe vaak ze de stemmen horen en of ze van binnen of buiten hun hoofd lijken te komen. Op basis daarvan kregen ze elk een hallucinatiescore.

Toen werden de proefpersonen gesplitst in een controlegroep, die een nepbehandeling zou ontvangen, en een groep die de doelgerichte stimulatie zou krijgen.

35 procent van de mensen met de echte behandeling ervoer een markante verbetering, terwijl dat in de controlegroep slechts 9 procent was.

Nu willen de onderzoekers erachter komen of de techniek ook op de lange termijn effect heeft.