Shutterstock
Flirt flirten mensen fitness

Onderzoek: dit is de meest effectieve flirtstrategie

Je hoeft er niet uit te zien als James Bond of Jennifer Lopez om aantrekkelijk te zijn voor het andere geslacht. Onderzoek toont aan dat een bepaalde vorm van flirten goed werkt bij heteroseksuele mannen en vrouwen.

Al staat die aantrekkelijke man of vrouw op een feestje maar een paar meter verderop, emotioneel kunnen er lichtjaren tussen jullie zitten. Want wat doe je in hemelsnaam om zo goed mogelijk contact te maken – of het nu om een korte flirt gaat of een potentiële partner voor het leven?

Het antwoord volgens de onderzoekers: begin met flirten.

Flirten omvat een reeks min of meer subtiele vormen van communicatie die bedoeld zijn om een goede indruk te maken op een potentiële partner. Dit kunnen taalsignalen of lichaamsuitdrukkingen zijn die min of meer duidelijk aangeven dat je geïnteresseerd bent in een nadere kennismaking.

Onderzoekers uit de VS en Noorwegen bestudeerden 1000 heteroseksuele studenten uit beide landen om de meest effectieve flirttechnieken voor beide seksen te bepalen. De studie, die te lezen is in Evolutionary Psychology, stelt allereerst vast dat het een goed idee is om helder te krijgen wat voor relatie je zoekt.

Het kan er te dik bovenop liggen

Als het om een korte affaire gaat, moeten vrouwen een potentiële partner niet meteen om de hals vallen of gaan zoenen. Goed, het is een duidelijk signaal, maar het ligt er wat dik bovenop. Vrouwen kunnen volgens het onderzoek beter aangeven dat ze beschikbaar zijn voor de man.

Flirt flirten

Het kan lastig zijn om contact te maken – maar een glimlach en een grappige opmerking kunnen wonderen verrichten.

© Shutterstock

Als je een man bent die een vrouw zoekt voor een langdurige relatie, laat dan zien dat je vrijgevig en open bent, en dat je klaar bent om een hechte relatie te smeden.

En dan is er het universele flirtadvies dat zowel door mannen als vrouwen met succes toegepast kan worden. Of het doel nu een vlugge vrijpartij is of huisje, boompje, beestje, vier kinderen en een minibusje met plaats voor de hele zwik: gebruik humor.

Humor bleek het beste middel te zijn om de andere sekse warm te laten lopen. Begin met een glimlach en oogcontact. En blijf lachen om de grappen en anekdotes van je uitverkorene. Dan is er al veel bereikt in het streven naar een succesvolle relatie.

‘Het is niet alleen effectief om humoristisch te zijn. Voor vrouwen is het heel belangrijk dat de potentiële partner de indruk krijgt dat hij grappig is,’ zegt Rebecca Burch uit New York, die menselijk gedrag onderzoekt en mede-auteur van de studie is.

Voor mannen bleek een humoristische aanpak ook de beste manier om de belangstelling van vrouwen te wekken, of het doel nu een korte of langdurige relatie was.

Deze flirttactieken werken het best als het doel een langdurige relatie is

De slotsom is helder: een goed uiterlijk is niet essentieel voor een relatie. Maar een humoristische benadering van het leven wordt in verband gebracht met intelligentie, zelfvertrouwen, empathie en een goede intuïtie. En de effectiviteit van flirttechnieken werd niet beïnvloed door sekseverschillen in bijvoorbeeld leeftijd en geloofsovertuiging, en het maakte ook niet uit hoe introvert of extravert de testdeelnemers waren.

Ook bleek dat de flirttechnieken ongeveer even goed werkten in de VS en Noorwegen. Er waren wel kleine verschillen in bijvoorbeeld de waarneming van lichaamssignalen, maar niet genoeg om het beeld van flirttechnieken te verstoren.