Obsessieve-compulsieve stoornis - OCS

Nervositeit draait rondjes.

Hand wash

OCS (obsessieve-compulsieve stoornis) werd vroeger dwangneurose genoemd en omvat dwanghandelingen en -gedachten. Deze kunnen op vele manieren tot uiting komen.

Vaak – maar niet altijd – volgen de dwanghandelingen een nauwgezet patroon, zoals het licht een bepaald aantal keer aan en uit doen als je een kamer in of uit gaat, op een bepaalde manier lopen of ervoor zorgen dat je alleen op het midden van de stoeptegels loopt.

Iemand met OCS kan enorm onrustig of bang worden als hij zijn rituelen niet kan uitvoeren. De aandoening heeft vaak een negatieve invloed op de levenskwaliteit en kan als een handicap beschouwd worden.

Geen beloning voor de juiste keuze

Bij OCS-patiënten zijn bepaalde delen van de hersenen aan de kleine kant: een gebied in de frontale kwab, de orbitofrontale cortex (OFC), en de cortex cingularis anterior (ACC). Er is minder verkeer op de wegen tussen die zones en de staartkern in het limbische stelstel.

De OFC en ACC zijn belangrijk bij het nemen van beslissingen. Als de kringloop uit balans is, word je bang om verkeerde keuzes te maken. Daarom herhaal je een handeling steeds in de hoop beloond en dus gerustgesteld te worden – maar de beloning blijft uit.