Shutterstock
Man en vrouw in bed

Studie: Ontrouw kan verrassend effect hebben op vrouwen

Hoe mannen en vrouwen hun eigen ontrouw ervaren, lijkt heel verschillend te zijn, aldus nieuw onderzoek.

Het kan je relatie om zeep helpen, en het is ook raadselachtig.

Want hoe bestuderen we ontrouw in dienst van de wetenschap, als we vooral schaamte en geheimzinnigdoenerij ervaren rond affaires?

Een onderzoeksteam van Tilburg University deed een poging. In een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science, analyseerde het team gegevens die gedurende 12 jaar waren verzameld onder 609 Duitse volwassenen die ontrouw zijn geweest en 338 mensen die zelfs vaak vreemdgingen.

De deelnemers aan het onderzoek kregen onder meer vragen over hun algemeen welzijn en hun relatie.

Hoe de ontrouwe mannen en vrouwen reageerden na hun affaire, was heel verschillend, ontdekten de onderzoekers tot hun verrassing.

‘Interessant is dat in onze analyses een groep deelnemers naar voren kwam die er na het vreemdgaan overheen komt en het zelfs beter krijgt: ontrouwe vrouwen,’ schrijven ze in hun studie.

Wetenschappers: daarom voelt het positief

De mannelijke deelnemers hadden juist een lager gevoel van eigenwaarde en waren minder tevreden met het leven na hun slippertje.

De onderzoekers denken ook te weten waarom sommige vrouwen positieve persoonlijke winst kunnen ervaren na hun ontrouw, al hebben ze daar geen onderzoek naar gedaan.

Zo wijzen ze op een studie die in 2005 verscheen in het Journal of Social and Personal Relationships waarin vrouwelijke deelnemers vaak zeiden vreemd te zijn gegaan uit onvrede over hun relatie.

In de nieuwe studie schrijven ze: ‘affaires van vrouwen zijn mogelijk eerder het gevolg van onvrede met hun partner. Daarom kan de affaire ook een wake-upcall zijn voor de partner en leiden tot positieve gedragsveranderingen’.

Acht oorzaken van ontrouw

Maar de oorzaak van affaires kan ook heel ingewikkeld zijn. Dit bleek uit een studie uit 2020, waarin Amerikaanse onderzoekers 495 deelnemers rekruteerden van een grote universiteit in de VS en van verschillende subpagina’s op het sociale medium Reddit.

De deelnemers gaven vooraf toe dat ze overspel hadden gepleegd, dus stelden de onderzoekers de eenvoudige vraag: Waarom deed je dat?

De analyses brachten vervolgens acht ‘hoofdoorzaken’ voor vreemdgaan aan het licht: woede, weinig eigenwaarde, gebrek aan liefde, geringe betrokkenheid, behoefte aan afwisseling, verraad, seksueel verlangen en situaties of omstandigheden.

Die factoren bepaalden ook hoe lang de deelnemers vreemdgingen, hoe emotioneel betrokken ze waren bij hun affaire en of hun vaste relatie daardoor eindigde.