Mensen die zich ergeren aan taalfouten zijn grote egoïsten

Mensen die anderen constant wijzen op spel- en grammaticale fouten zijn minder inschikkelijk, geslotener en meer veroordelend.

stavefejl

Hen of hun?

Je kent vast wel iemand – of misschien ben je zo iemand – die zich enorm kan opwinden over de taalfouten van anderen en mensen hierom veroordeeld.

Onderzoekers aan de universiteit van Michigan in de VS hebben door middel van psychologische tests ontdekt dat dergelijke mensen over het algemeen geslotener zijn en slechter compromisen kunnen sluiten dan anderen.

Introverte mensen oordelen het hardst

Het nieuwe onderzoek duidt erop dat je persoonlijkheid bepaalt hoe je reageert op spelfouten en grammaticale fouten. Want niet alle proefpersonen veroordeelden de taalfouten even sterk.

Extraverte mensen kijken vaak over fouten heen, terwijl introverte mensen taalfouten het meest veroordelen.

Mensen die door psychologische tests conscientieuzer zijn bevonden, zijn gevoeliger voor taalfouten. En mensen die niet al te inschikkelijk zijn, winden zich het meest op over grammaticale fouten.

Mensen beoordelen elkaar op basis van taalfouten

De onderzoekers lieten 83 proefpersonen schriftelijke reacties lezen op een advertentie waarin iemand een huigenoot zocht en keken aan de hand daarvan in hoeverre ze hun sociale oordeel lieten beïnvloeden door taalfouten.

Daar kunnen we volgens de onderzoekers veel uit leren over online communicatie – en miscommunicatie.

Spelfouten klinken negatief

Sommige reacties op de advertentie bevatten relatief weinig fouten, andere stonden bol van hen/hun-fouten of typefouten zoals niet/neit.

In het algemeen beoordeelden alle proefpersonen de reacties met taalfouten negatiever dan de foutloze reacties – als ze de fouten ten minste zagen.

Heb jij de vijf spelfouten in dit artikel ontdekt – en je er boos over gemaakt?