Shutterstock

Meer gevallen van suïcide tijdens vollemaan

De week rond vollemaan is extra gevaarlijk voor mensen met zelfmoordgedachten. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie – en er is een verklaring.

Al eeuwenlang wordt de volle maan ervan beticht het slechtste in mensen naar boven te halen. Alles was de schuld van de vollemaan – misdaad, krankzinnigheid en natuurlijk bloeddorstige weerwolven.

En misschien is het bijgeloof toch ergens op gestoeld.

Uit een nieuwe studie blijkt dat meer mensen zich van het leven beroven in de week rond vollemaan.

Vollemaan, middagen en de herfst zijn bijzonder gevaarlijk

Een team psychiaters van de geneeskundefaculteit op Indiana University bekeek de sterfgevallen in het Amerikaanse Marion County tussen 2012 en 2016.

Uit het onderzoek blijkt dat in de week rond de volle maan suïcide vaker voorkwam dan in een van de andere drie weken in de maancyclus.

Tijdens vollemaan pleegden 210 mensen zelfmoord, terwijl 566 mensen – of gemiddeld bijna 189 – dat deden tijdens een van de drie weken waarin de maan niet vol was.

Vooral voor mensen van middelbare leeftijd met zelfmoordneigingen waren de vollemaanweken gevaarlijk.

De vier maanfasen tegen een zwarte achtergrond

De maan heeft vier fasen: vollemaan, afnemende maan, nieuwemaan en wassende maan. De maan doet 29,5 dagen over een hele cyclus.

© Shutterstock

Tijdens vollemaan beroofden 70 mensen van 55 jaar en ouder zichzelf van het leven, terwijl het gemiddelde in andere weken slechts 54 was.

Uit de resultaten blijkt ook dat de middag en de herfst bijzonder gevaarlijk zijn voor suïcidale mensen.

Zo is september de maand waarin relatief de meeste mensen zichzelf van het leven beroven, en is tussen drie en vier uur ’s middags het gevaarlijkste moment van de dag.

Maanlicht verstoort dagritme van cellen

Eerder onderzoek naar zelfmoord heeft biologische markers geïdentificeerd die via bloedonderzoek kunnen onthullen of mensen depressie, angst of PTSS hebben, waardoor ze [eerder zelfmoordneigingen] krijgen(https://www.nature.com/articles/mp2017128 {"target":"_blank"}).

De onderzoekers achter de nieuwe studie hadden ook toegang tot bloedmonsters van een aantal van de mensen die zelfmoord pleegden.

De genen die het 24-uursritme van cellen regelen, waren actiever bij mensen die rond vollemaan zelfmoord pleegden.

De hoofdonderzoeker achter de studie, dr. Alexander Niculescu, gelooft daarom dat het extra licht van de volle maan een rol kan spelen bij het hogere aantal suïcides.

‘De rol van omgevingslicht en je biologische klok bij zelfmoord moet verder worden onderzocht, net als het slaapritme van mensen en aan hoeveel licht ze worden blootgesteld,’ benadrukt hij.

‘Veranderingen in licht kunnen gevolgen hebben voor kwetsbare mensen met andere risicofactoren.’