Lichaamstaal verraadt leugenaar

Veel beroemdheden – zoals presidenten of sporters – verstaan de kunst om zonder blikken of blozen te liegen. Ze zijn vaak heel overtuigend, maar toch worden ze verraden door hun mimiek en lichaamstaal. Leer hier hoe je een leugenaar ontmaskert.

Armstrong

Twee tot tien keer per dag – zo vaak liegen we.

Mannen vooral om indruk te maken, vrouwen om de ander een goed gevoel te geven. Maar welke signalen verraden de leugenaar?

Bekijk de video's hieronder en zie hoe liegen in zijn werk gaat.

Leugenaar 1: Bill Clinton

De toenmalige president ontkende in 1998 dat hij een affaire had gehad met de jonge stagiaire Monica Lewinsky.

Video

Zo werd hij ontmaskerd!

Verbale afstand

Om zich te distantiëren van de gebeurtenissen die hij ontkent, neemt een leugenaar vaak onbewust zijn toevlucht tot verbale afstand.

Die techniek gebruikte president Bill Clinton toen hij Monica Lewinsky omschreef als ‘that woman’. Als hij eerst haar naam genoemd had, was het niet zo'n overduidelijke leugen geweest.

Leugenaar 2: John Edwards

De Amerikaanse presidentskandidaat had een kind verwekt bij een vrouw met wie hij een buitenechtelijke relatie gehad had. Edwards hield hardnekkig vol dat hij niet de vader kon zijn. Dat bleek een leugen.

Video

Zo werd hij ontmaskerd!

Tegenstrijdig gedrag

Toen John Edwards gevraagd werd of hij een vaderschapstest zou willen ondergaan, schudde hij nee met zijn hoofd terwijl hij zei dat hij daar graag aan zou meewerken.

Als de woorden en de bewegingen niet met elkaar kloppen, is dat vaak een teken dat iemand liegt.

De Zweedse koning Karel Gustaaf maakte dezelfde fout tijdens een interview in 2011. Toen hem in verband met een bezoek aan een stripclub gevraagd werd of er compromitterende beelden van hem zouden kunnen bestaan, antwoordde hij van niet, terwijl hij bevestigend knikte.

Leugenaar 3: Lance Armstrong

De wielrenner ontkende in 2005 doping gebruikt te hebben. Dat bleek zoals bekend niet waar, en de zevenvoudige Tour de France-winnaar moest al zijn titels inleveren.

Video

Zo werd hij ontmaskerd!

Minder met de ogen knipperen

'Ik heb nooit doping gebruikt,' zei hij met een bijna starende blik tijdens het interview in 2005. Maar de waarheid was dat Armstrong gedurende meerdere jaren systematisch stimulerende middelen tot zich genomen had.

Mensen die liegen, knipperen minder vaak met hun ogen. Dat komt omdat ze relatief veel hersencapaciteit gebruiken om zich op de leugen te kunnen concentreren. Daarbij knipperen ze beduidend meer vlak nadat ze de gelogen hebben.

Let hier ook op bij een leugenaar

Zowel mannen als vrouwen pauzeren tijdens het liegen langer dan normaal.

Je hersenen hebben meer tijd nodig om een leugen te verzinnen dan om echte herinneringen naar boven te halen. Psychologen houden bijvoorbeeld iemands reactietijd in de gaten om te zien of hij liegt.

Tijdens een hersenscan is de leugenaar weerloos

Psychologisch onderzoek kan de ware gedaante van een leugenaar laten zien. Met nieuwe hersenscans is de leugen in de frontale hersenkwab concreet aan te tonen.