Hier wonen de meest empathische mensen

Voor het eerst heeft een groep wetenschappers landen gerangschikt op de mate van empathie van de bevolking. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan 100.000 personen in 63 verschillende landen.

Empathie top

Kun je meten hoe empathisch iemand is?

Volgens een team wetenschappers van de Michigan State University is het antwoord ja.

Hun onlangs gepubliceerde onderzoek rangschikt voor het eerst landen op de empathie van de bevolking.

En de resultaten zijn helder.

De wereldkampioen empathie is Ecuador, en Saoedi-Arabië en Peru gaan er met het zilver en brons vandoor. En Litouwen staat helemaal onderaan, op de hielen gezeten door landen als Venezuela, Estland en Polen.

Groot onderzoek

Meer dan 100.000 personen in 63 verschillende landen beantwoordden de enquête, waarin getoetst werd op persoonlijkheidskenmerken, empathische gevoelens en zogeheten prosociaal gedrag – de mate waarin mensen elkaar helpen of troosten, of met elkaar samenwerken.

Het onderzoek wordt omschreven als de omvangrijkste wereldwijde studie van empathie.

Dit is de top 10 van empathische landen:

  1. Ecuador
  2. Saoedi-Arabië
  3. Peru
  4. Denemarken
  5. Verenigde Arabische Emiraten
  6. Zuid-Korea
  7. Verenigde Staten
  8. Taiwan
  9. Costa Rica
  10. Koeweit

Onderzoeksleider William Chopik legt uit dat hij zelf verbaasd is dat de drie Arabische landen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit zo hoog op de lijst staan gezien de lange geschiedenis van oorlog en agressie in het Midden-Oosten.

Hij denkt dat het kan komen doordat het onderzoek geen onderscheid maakte tussen empathie voor landgenoten en mensen uit andere landen.

Hoe doen wij het?

In het onderzoek werd empathie gedefinieerd als het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en belevingswereld van anderen.

Om de mate van empathie vast te kunnen stellen werd de proefpersonen verzocht om een groot aantal uitspraken als 'Ik maak me vaak zorgen om mensen die het niet zo goed hebben als ikzelf' te beoordelen. Ze moesten ook aangeven hoe vaak ze een vreemde hielpen.