Shutterstock & Lotte Fredslund

Gids: Zo maak je nieuwe vrienden

Maak jij moeilijk nieuwe vrienden? Dan staan wetenschappers klaar om te helpen. In een reeks studies wijzen ze vijf effectieve manieren aan om je kansen op het sluiten van hechte vriendschappen te vergroten.

Gesprek

Laat anderen over zichzelf praten

Effect: Vragen activeren het beloningscentrum van de hersenen.

Vriendschapsgids
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Mensen praten graag over zichzelf. Hersenscans tonen aan dat het beloningscentrum van onze hersenen veel actiever wordt wanneer we over onszelf mogen praten dan wanneer we het over anderen of over feiten hebben. Vergelijkbare hersenactiviteit vindt plaats als we eten of seks hebben.

Je doet je gesprekspartner dus een groot plezier door hem of haar de tijd te geven om te praten. Andere studies tonen aan dat mensen je sympathieker vinden als je hun mening vraagt.

Hoe?

Houd jezelf een beetje in en vraag naar de ander. Luister goed, zodat je het gesprek bij de volgende ontmoeting een vervolg kunt geven. Onthoud dat dit geen wedstrijdje tussen jullie is, dus als de ander iets zegt dat ook voor jou belangrijk is, vermeld dat dan even, maar neem het gesprek niet over en probeer je nieuwe vriend(in) niet te overtroeven.

Als goede luisteraar doe je je gesprekspartner niet alleen een plezier, maar leer je hem of haar ook beter kennen en vergroot je dus je kansen om vrienden te worden.

Eerlijkheid

Deel iets

Effect: Eerlijkheid smeedt nauwere banden.

Vriendschapsgids
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen meer sympathie voelen voor mensen die openlijk over zichzelf praten dan voor mensen die niet gauw het achterste van hun tong laten zien.

De verbinding werkt ook de andere kant op: je gaat onbewust meer geven om mensen met wie je je diepste gedachten en gevoelens hebt gedeeld. Studies hebben ook uitgewezen dat als goede vrienden zeer intieme informatie delen, hun vriendschap nog hechter wordt.

Hoe?

Je kunt prima over koetjes en kalfjes praten met een kersverse kennis, maar als je iemand beter wilt leren kennen en het gevoel hebt dat jullie goed bevriend zouden kunnen worden, kun je het oppervlakkige gesprek snel laten vallen en overgaan op meer persoonlijke onderwerpen.

Praat eerlijk over hoe je je voelt, wat je blij of bang maakt, en laat jezelf niet alleen zien vanuit je sterke, maar ook vanuit je zwakke punten.

Persoonlijkheid

Zoek mensen met je eigen interesses.

Effect: Meer kans op vriendschap met gelijke persoonlijkheden.

Vriendschapsgids
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Talrijke studies tonen aan dat goede vriendschappen zich veelal ontwikkelen tussen mensen die overeenkomen wat betreft leeftijd, opleiding en interesses, maar ook wat betreft persoonlijkheidskenmerken als openheid en consciëntieusheid.

Een studie uit 2004 laat echter zien dat overeenkomsten vaak verborgen kunnen zijn achter verschillen. Dus je moet eerst wat tijd doorbrengen met een vreemde, voordat je kunt zien of jullie iets gemeen hebben.

Hoe?

Je kunt je kansen op het vinden van een vriend(in) vergroten door op zoek te gaan naar gemeenschappen van mensen die jouw interesses en waarden delen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een club, gaan sporten, naar taallessen gaan of vrijwilligerswerk doen – als je er maar echt passie voor hebt.

In deze gemeenschappen ontmoet je gelijkgestemden, en de vaak regelmatige interactie betekent dat je volop gelegenheid hebt om elkaar in een langzaam en ontspannen tempo te leren kennen.

Geduld

Investeer veel tijd in vriendschap

Effect: 300 uur samenzijn bouwt sterke vriendschappen op.

Vriendschapsgids
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Liefde op het eerste gezicht komt niet veel voor, maar vriendschap op het eerste gezicht nog minder vaak. Vriendschap heeft tijd nodig, en hoe meer tijd je doorbrengt met je nieuwe contact, hoe hechter de vriendschap zal worden.

Zo bleek uit een studie uit 2019 dat studenten elkaar pas als vrienden beschouwden nadat ze 50 uur met elkaar hadden doorgebracht. Om goede vrienden te worden hadden ze 140 uur samen nodig, terwijl ze pas beste vrienden werden na meer dan 300 uur in elkaars gezelschap.

Hoe?

Je moet tijd investeren om nieuwe vrienden te maken, zelfs als je daar activiteiten voor opzij moet zetten. Je moet dus iets opofferen. Als je bijvoorbeeld naar een andere stad bent verhuisd, kan het verleidelijk zijn om in het weekend je oude vrienden weer op te zoeken, maar dat beperkt je kansen op nieuwe vriendschappen.

Je zou het aanknopen van nieuwe vriendschappen kunnen zien als een soort werk en daarvoor tijd in je agenda kunnen vrijmaken.

Oogcontact

Kijk weg na drie seconden

Effect: Kort oogcontact komt geloofwaardiger over.

Vriendschapsgids
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Waarom?

Oogcontact kan voor andere mensen zowel aantrekkelijk als vervelend zijn. Zo bleek uit een studie dat je verbinding voelt als een vreemde je kort in de ogen kijkt en glimlacht. Maar het is een kwestie van de balans vinden, want als de vreemdeling geen oogcontact maakt, zal een neutrale gezichtsuitdrukking gastvrijer overkomen dan een glimlach.

Bovendien is aangetoond dat je onbetrouwbaar wordt gevonden als je langer dan drie seconden direct oogcontact houdt.

Hoe?

Wees vriendelijk en toon interesse in je gesprekspartner door af en toe in zijn of haar ogen te kijken en een beetje te glimlachen. Maar pas op dat je niet overdrijft met glimlachen of oogcontact, anders loop je het risico dat je inspanningen mislukken. Je gesprekspartner kan zich bijvoorbeeld overrompeld voelen of al die aandacht vervelend vinden.

In de meeste gevallen kun je dezelfde gastvrije signalen afgeven door positief en betrokken in het gesprek over te komen.