terrorist profile

Extremisten zijn gehersenspoeld

De daders van zelfmoordaanvallen en terreuraanslagen zoals die in Frankrijk afgelopen vrijdag, zijn vaak blootgesteld aan stelselmatige hersenspoeling.

16 januari 2015 door Carsten Nymann

Wat brengt iemand zo ver een bom op te blazen in een mensenmenigte of een automatisch wapen leeg te schieten op onschuldigen?

Het antwoord is vaak niet zo makkelijk te geven, maar één reden die onderzoekers de laatste jaren is opgevallen, is dat zo iemand stelselmatig gehersenspoeld kan zijn.

Terroristische groeperingen die overal ter wereld jonge mensen rekruteren, richten zich specifiek op individuen die vatbaar zijn voor manipulatie.

Maar zelfs evenwichtige personen met een ijzeren wil kunnen gehersenspoeld worden.

Hersenspoeling kan iedereen breken

Personen die gehersenspoeld worden, worden meestal eerst blootgesteld aan lichamelijke en geestelijke mishandeling, net zo lang tot ze gebroken zijn en niet meer weten waar ze in geloven.

Vervolgens worden ze overladen met de boodschap die hun manipulator erin wil stampen.

De laatste stap is de wederopbouw, waarbij de persoon beloond wordt voor zijn ontvankelijkheid. Zo kan hij bijvoorbeeld carrière maken binnen een terroristische organisatie.

Hersenspoeling is een oude techniek

Iemand die op deze manier gehersenspoeld is, zal elke persoonlijke behoefte of elke vroegere karaktertrek opzij zetten om zijn taak uit te voeren.

Hersenspoeling is bijvoorbeeld veel gebruikt in de jaren 1930 onder het bewind van Stalin.

HET RISICO OP TERREUR

De wetenschapper John Mueller berekende in 2006 dat het risico slachtoffer van een terreuraanslag te worden wereldwijd ongeveer 1 op 80.000 bedroeg.

In 2011, 10 jaar na 9/11, becijferde de wetenschapsjournalist Ronald Baily van het tijdschrift Reason dat het risico voor Amerikaanse staatsburgers 1 op 20 miljoen bedroeg.

Ter vergelijking: het risico om door de bliksem te worden getroffen was 1 op 5.500.000 – bijna vier keer zo hoog.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: