In Harry Potters universum zijn drie druppels van de doorzichtige en reukloze vloeistof veritaserum voldoende om iemand de waarheid te laten vertellen en al zijn geheimen te laten verklappen. In het echt is het niet zo simpel.
Waarheidsserums bestaan wel degelijk in de vorm van stoffen met een soortgelijke werking – middelen die versuffend en kalmerend werken.
Zo’n serum kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van atropine en scopolamine, gifstoffen van planten uit de nachtschadefamilie.
Het gif blokkeert een signaalstof die de hersencellen helpt communiceren.
De stoffen zijn al gebruikt om een beschuldigde tijdens een verhoor minder waakzaam te maken, zodat hij vertelt over gebeurtenissen waar hij liever over zou zwijgen.
Waarheidsserums zijn ook toegediend bij psychiatrische patiënten om hun remmingen weg te nemen. Het doel was de patiënten gedachten te laten delen die ze normaal voor zich zouden houden.
Het werkelijke nut van waarheidsserums is echter dubieus, omdat de middelen ook de verbeelding kunnen stimuleren en krachtige hallucinaties kunnen opwekken.
Daarmee kunnen waarheidsserums dus een tegengesteld effect hebben dan de bedoeling is: Het brein verzint overtuigende sterke verhalen in plaats van zijn diepste geheimen prijs te geven.