WAARHEIDSSERUM

In de Harry Potter-films krijgen diverse mensen een waarheidsserum, maar in het echt is de werking ervan omstreden.

© WARNER BROS

Dit is het echte waarheidsserum

In de Harry Potter-films worden mensen met een waarheidsserum gedwongen om de waarheid te vertellen. In het echt bestaan er ook stoffen waar je loslippig van kunt worden.

Waarheidsserums, of in elk geval stoffen met een vergelijkbaar effect, bestaan. De term staat voor medicijnen die iemand rustig en minder alert maken.

Zo’n serum kan atropine of scopolamine bevatten, gifstoffen uit de familie van nachtschadeplanten.

De giffen blokkeren een stof die signalen overbrengt tussen de zenuwcellen. Het serum is onder andere gebruikt om verdachten tijdens het verhoor opener te laten zijn, zodat ze gaan praten over dingen die ze eigenlijk verborgen willen houden.

Waarheidsserum kan averechts werken

Ook bij de behandeling van psychiatrische patiënten is wel waarheidsserum gebruikt, om remmingen weg te nemen.

Het idee is dat de patiënt dan gedachten uit die hij anders niet met andere mensen zou delen. Het reële nut van waarheidsserums is echter twijfelachtig, omdat de stoffen ook de fantasie stimuleren en heftige hallucinaties veroorzaken.

Een waarheidsserum kan op die manier het tegenovergestelde effect hebben: in plaats van dat iemand zijn allerdiepste zielenroerselen op tafel legt, gaat het brein overtuigende leugens fabriceren.

Gif versluiert je brein

De gifstoffen atropine en scopolamine werken als waarheidsserums doordat ze signaalstoffen blokkeren, wat de hersenen versluiert.