Psychologie

psychologie-concept

Psychologie geeft inzicht in menselijke psyche

Psychologen behandelen en onderzoeken de mentale toestand van de mens. Dat kan gaan over de vraag hoe mensen hun wereldbeeld vormen, maar ook hoe we aandoeningen als depressie, stress, angst en PTSS beter kunnen begrijpen en verlichten. Hoe en waarom worden sommige mensen psychopaten of sociopaten? En hebben narcisten geen gevoelsleven? Dergelijke vragen probeert de psychologie te beantwoorden. Ga hier op ontdekking in het archief en leer meer over de wereld van de psychologie.

Wat is psychologie?

Psychologie is een breed onderzoeksgebied dat zich richt op de psyche en het gedrag van de mens. De wetenschap omvat zowel gedachten en gedrag als persoonlijkheid en emoties.

Hoewel wetenschappers al eeuwenlang geïnteresseerd zijn in psychologie, ontwikkelde het vakgebied zich pas eind 19e eeuw tot een volwaardige wetenschap.

De aanzet daartoe werd gegeven door de Duitse filosoof en psycholoog Wilhelm Wundt, die in 1879 het eerste psychologielaboratorium opende. Later werd de Oostenrijkse neuroloog Sigmund Freud bijna synoniem met psychologie toen hij het vakgebied populair maakte met zijn psychoanalyse.

Ook onderzoekers als Carl Jung en Jean Piaget behoren tot de vroege pioniers van de psychologie. Zo kan Piaget beschouwd worden als een van de grondleggers van de cognitieve psychologie.

Sigmund Freud

© Shutterstock

Wat is cognitieve psychologie?

Cognitieve psychologie is de wetenschap van mentale processen en gaat over hoe we denken en informatie onthouden en verwerken.

Cognitief psychologen werken vanuit de theorie dat je gedachten je emoties, gedrag en lichaam beïnvloeden. Door gedachten te beheersen kun je gedrag leren beheersen. Zo kan de cognitieve psychologie helpen bij de behandeling van psychische stoornissen als angst en depressie.

Cognitieve psychologie werd populair in de jaren 1960 en wordt sindsdien op allerlei terreinen ingezet, zoals onderwijs en marketing.

Wat is klinische psychologie?

Klinische psychologie is de studie van de geestelijke gezondheid van mensen. Klinisch psychologen doen onderzoek naar de behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie, stress, angst en PTSS.

Bladzijde 1 / 4