Shutterstock

Proef met muizen: Adem minder zuurstof in en leef langer

Door maar ongeveer de helft van de normale hoeveelheid zuurstof in te ademen, leven muizen tot wel 50 procent langer, blijkt uit een onderzoek. En het is niet de eerste keer dat minder zuurstof gunstig lijkt te zijn.

Als je langer wilt leven, eet je misschien ’s avonds wat kleinere porties, volg je een gezond dieet of vast je af en toe.

Hopelijk krijg je ook genoeg beweging (maar niet te veel!), en je rookt natuurlijk niet.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende manieren om je tijd op deze aarde te verlengen.

Maar nu komen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in de VS met een nieuwe aanbeveling, die de meeste mensen waarschijnlijk niet opvolgen: minder zuurstof inademen kan het leven met wel 50 procent verlengen, blijkt uit een onderzoek.

De onderzoekers verdeelden 46 muizen in twee groepen. Eén groep van 20 muizen werd vier weken na de geboorte in een zuurstofarme ruimte geplaatst, waar de lucht die ze inademden slechts 11 procent zuurstof bevatte. De overige 26 muizen leefden in een normale omgeving met 21 procent zuurstof in de lucht. De knaagdieren in de twee groepen kregen evenveel eten en dezelfde mogelijkheden om te bewegen.

Na circa zes maanden concludeerden de onderzoekers dat de muizen die minder zuurstof kregen significant langer leefden dan hun soortgenoten in een zuurstofrijkere omgeving. De mediaan voor de muizen met minder zuurstof was 23,6 weken, terwijl de controlegroep gemiddeld rond de 15,7 weken leefde – een verschil van zo’n 50 procent.

Een vrouwtjesmuis in de zuurstofarme ruimte leefde het langst met 31,4 weken, terwijl een mannetjesmuis met normale zuurstofinname het kortst leefde: slechts 7,4 weken.

De muizen waren gefokt om sneller oud te worden en niet zo lang te leven als muizen in het wild.

De onderzoekers durven echter niet te beloven dat ook mensen 50 procent langer kunnen leven als ze minder zuurstof binnenkrijgen. Iets wat bij muizen werkt, werkt niet noodzakelijk bij ons complexere lichaam.

Dr. Roger Roberts, die het nieuwe onderzoek leidde, schrijft ook dat er ‘te veel verwarrende factoren’ in de resultaten zitten. Maar hij wijst erop dat eerder onderzoek een vergelijkbaar verband suggereert tussen minder zuurstof en langer leven.

Een analyse uit de VS heeft bijvoorbeeld aangetoond dat veel gebieden waar de mensen het langste leven minimaal 1,8 kilometer boven zeeniveau liggen, in luchtlagen met een lager zuurstofgehalte.

In het verslag staat echter dat ‘een levenslange beperkte inname van zuurstof het verouderingsproces kan vertragen.’

De onderzoekers weten niet precies hoe dat komt, maar mogelijk slijten cellen minder snel bij een lager zuurstofgehalte en worden ze gedwongen zichzelf sneller en beter te repareren.

Als cellen zuurstof gebruiken om energie te maken, komen er moleculen vrij die het DNA kunnen aantasten en de veroudering kunnen bespoedigen. Als de cel minder zuurstof krijgt, komen er minder vrije radicalen vrij en wordt het verouderingsproces geremd.