Shutterstock
Man niest vanwege hooikoorts

Pollenseizoen wordt komende jaren langer en zwaarder

De grote plaaggeest van de lente kan veel meer rode ogen en loopneuzen veroorzaken dan we gewend zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die voorspelt dat door klimaatverandering het pollenseizoen de komende jaren veel vroeger zal beginnen en aanzienlijk heviger zal worden.

Jeukende ogen, verstopte neuzen en een ondraaglijke vermoeidheid.

Pollenallergie is een zeer hinderlijke aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft en die het soms lastig kan maken om naar werk of school te gaan.

En er zijn aanwijzingen dat de grote lenteplaag de komende jaren alleen maar erger zal worden.

Dat is de conclusie van een nieuwe studie, waarin Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat in de komende tien jaar het pollenseizoen door de klimaatverandering zowel vroeger zal beginnen als heviger zal worden.

Pollen stuift van plant
© Shutterstock

Stuifmeelkorrels zijn zaadcellen van planten

Wetenschappers vrezen meer allergiepatiënten

Volgens de nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, kan het pollenseizoen de komende tien jaar in de VS 40 dagen eerder beginnen en 19 dagen langer duren dan nu.

Daarnaast denken de onderzoekers dat de jaarlijkse hoeveelheid pollen in de lucht met wel 200 procent kan toenemen als we zo veel CO2 blijven uitstoten.

Dit is ook op Europa van toepassing. De klimaatverandering stimuleert de plantengroei, en een grotere wolk stuifmeel zal eerder de lucht ingaan.

Sommige wetenschappers zijn bang voor een grote toename van het aantal allergiepatiënten, want hoe meer stuifmeel zijn weg vindt naar onze slijmvliezen en longen, hoe groter de kans op het ontstaan van allergieën.

Klimaatverandering is gunstig voor pollen

Het aantal stuifmeelkorrels in de lucht hangt af van de plantengroei: als de groei toeneemt, neemt ook de hoeveelheid pollen toe.

En klimaatverandering speelt hierbij een belangrijke rol.

Hogere temperaturen verlengen de periode waarin planten groeien, waardoor ze meer tijd hebben om stuifmeel los te laten en zich voort te planten.

Tegelijkertijd stimuleert kooldioxide de fotosynthese, waardoor planten groter worden en nog meer pollen produceren.