Veroudert een lichte huid sneller dan een donkere?

Het lijkt alsof de huid van donkere mensen niet zo snel veroudert als die van witte mensen. Is dat ook echt zo?

Donkere en lichte huid
© Lotte Fredslund & Shutterstock

Hoewel genen en levensstijl een grote rol spelen bij de veroudering van de huid, is je huidskleur ook van invloed op het moment dat de eerste rimpels verschijnen.

Een lichte huid veroudert sneller dan een donkere, dat heeft vooral met het pigment melanine te maken.

Melanine geeft de huid kleur. Mensen met een lichte huid produceren relatief weinig melanine en mensen met een donkere huid meer. En bij donkere mensen is de melanine van het type eumelanine, dat bijzonder dik en donker is. Melanine beschermt de huid door straling van de zon te absorberen en om te zetten in onschadelijke warmte.

De hoeveelheid melanine in de huid komt overeen met de diverse zonnebrandfactoren. De donkere huidskleur van mensen van Afrikaanse afkomst biedt dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met factor 13. De gemiddelde witte Europeaan heeft slechts zonnebrandfactor 3.

Melanine is de zonnebrand van de huid

Productie

Bepaalde cellen, melanocyten, maken melanine aan als reactie op zonlicht.

Gevolg

Melanine zet 99,9 procent van de uv-straling van de zon om in onschadelijke warmte.

Een donkere huid beschermt ook beter tegen huidkanker: bij mensen met een lichte huid komt huidkanker tien keer zo vaak voor als bij zwarte mensen.

Een onderzoek uit 2014 van celbioloog Mel Greaves wees uit dat albino’s in Afrikaanse landen veel vaker huidkanker krijgen dan hun donkere landgenoten. Greaves denkt daarom dat huidkanker het evolutieproces zo heeft beïnvloed dat er donkere huid is ontwikkeld.

Zijn theorie luidt dat toen de vroege mensen circa 2 miljoen jaar geleden hun lichaamshaar kwijtraakten, mensen met een donkere huid een voordeel hadden.