Shutterstock
Veranderingen in het eiwitgehalte zijn hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor het verouderingsproces en kunnen je echte leeftijd tonen.

Ouderdomstekenen in meerdere organen teruggedraaid

We zijn een stap dichter bij een jeugdelixer dat het lichaam een paar jaar jonger kan maken. Onderzoekers zijn er onlangs in geslaagd de cellen van oudere muizen te verjongen met een bijzondere behandeling.

Slechte heupen, een zwakke rug en een verhoogd risico op kanker en alzheimer.

De meeste mensen willen graag lang leven, maar ouderdom brengt ook allerlei kwalen met zich mee.

We zijn echter mogelijk een stap dichter bij een methode die op een veilige en effectieve manier het lichaam een paar jaar jonger kan maken.

Amerikaanse onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd cellen van oude muizen te verjongen en hun lijf aanzienlijk jonger te maken – vooral de huid en de nieren.

Bekende cocktail verjongt cellen

In het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, werd gebruikgemaakt van een eiwitcocktail die bekendstaat als de Yamanaka-factoren.

De eiwitgroep is genoemd naar de Japanse stamcelonderzoeker Shinya Yamanaka, die in 2012 de Nobelprijs won voor zijn ontdekking dat vier eiwitten volgroeide cellen kunnen veranderen in onrijpe cellen die zich nog niet hebben gespecialiseerd: stamcellen dus.

Nu blijken deze vier moleculen bij muizen ook als een soort jeugdelixer te werken als ze langere tijd worden gebruikt.

Microscoopbeeld van een kolonie menselijke cellen

Stamcellen zijn een celtype dat nog ongerijpt is en kan uitgroeien tot een van de 200 tot 300 gespecialieerde lichaamscellen, zoals huidcellen. Dit is een microscoopbeeld van een kolonie van zogeheten pluripotente stamcellen.

© Wikimedia Commons

Stamcellen zijn meesters in transformatie

Stamcellen zijn een celtype dat nog ongerijpt is en kan uitgroeien tot een van de 200 tot 300 gespecialiseerde lichaamscellen, zoals huidcellen. Hier zie je een microscoopbeeld van zogeheten pluripotente stamcellen. In het rode deel is een van de eiwitten te zien die bekendstaan als de Yamanaka-factoren.

Muizen van middelbare leeftijd

De muizen werden in drie groepen verdeeld:

  • Eén groep werd een maand lang behandeld met de moleculen toen de muizen 25 maanden oud waren, wat overeenkomt met 80 mensenjaren.
  • Een tweede groep muizen werd met de moleculen behandeld van hun 15e tot 22e levensmaand, wat overeenkomt met het 50e tot 70e mensenjaar.
  • Een derde groep muizen werd met de moleculen behandeld van hun 12e tot 22e levensmaand, wat overeenkomt met het 35 tot 70 mensenjaar

Behandeling bestrijdt kanker

Bij de muizen die slechts een maand behandeld werden, was geen verschil te zien.

De cellen van de muizen die langere tijd behandeld waren, waren echter beduidend jonger geworden. Vooral in de nieren en de huid konden de onderzoekers vaststellen dat de genen die normaal voor ontstekingen, het afsterven van cellen en stressreacties zorgen, minder actief waren.

De huid kon zichzelf beter repareren en er ontstonden minder littekens. Ook de hersenen bleven jonger dan bij andere muizen, en er werden geen kankergezwellen aangetroffen.

Hoewel het nog lang zal duren voor de methode bij mensen toegepast kan worden, denken de onderzoekers dat hun ontdekking van groot belang kan zijn voor de strijd tegen ouderdomsziekten als alzheimer.